Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Thage döms för arbetsmiljöbrott

Publicerad: 3 mars 2017, 12:54

Arbetsmiljöverket gjorde bedömningen att Thage skulle betala 279 372 kronor i sanktionsavgift.

Foto: Elin Bennewitz

När Arbetsmiljöverket inspekterade en av Thage i Skånes byggarbetsplatser den 16 mars 2016 upptäckte de brister i en byggställning. Nu har förvaltningsrätten i Malmö beslutat att Thage i Skåne ska betala en sanktionsavgift på 200 000 kronor.


När Arbetsmiljöverket besökte Thage i Skånes byggarbetsplats förra våren pågick bland annat gjutningsarbeten med formar från leverantören Doka. Inspektören upptäckte att skyddsräcket var ofullständigt på den del av byggnadsställningen där formarna skulle lossas.

Arbetet med att lossa formarna utfördes där det fanns risk för fall, fallhöjden var två meter eller mer och byggnadsarbetarna hade inte heller personlig fallskyddsutrustning. Arbetsmiljöverket gjorde därför bedömningen att Thage skulle betala 279 372 kronor i sanktionsavgift.

Sanktionsavgiftens storlek beräknas i förhållande till antalet anställda på företaget. Vid tidpunkten för inspektionen hade Thage i Skåne 333 anställda.

Thage i Skåne medger att arbetsmiljöarbetet brustit i det aktuella fallet och att det finns grund för att ta ut en sanktionsavgift, men yrkade på att beloppet skulle sänkas. De hävdar att de har ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete, och att de gjort riskbedömningar och arbetsberedningar för att förebygga risker inför gjutningsarbetena. Som underlag har de bland annat använt den information som formleverantören Doka försett dem med. Thage i Skåne uppger också till förvaltningsrätten att arbetssättet för att lossa formarna som de använt är allmänt vedertaget och etablerat i branschen, och att ingen tidigare uppmärksammat fallrisken, varken någon leverantör, entreprenör eller någon av deras egna anställda.

Förvaltningsrätten anser inte att de omständigheter som Thage i Skåne nämner utgör en grund för att sänka sanktionsavgiften. Men de bedömer ändå att det inte rör sig om en särskilt allvarlig överträdelse av arbetsmiljöföreskrifterna, bland annat för att byggställningen var omgiven av skyddsräcke på samtliga sidor utom just där formen skulle lossas. Därför har förvaltningsrätten sänkt sanktionsavgiften till viss del, från 278 372 kronor till 200 000 kronor.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.