Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Thailändska byggare i vild strejk

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Det har förekommit uppgifter om att thailändska rörmontörer på Preemraff utanför Lysekil jobbar för en så låg lön som 19 kronor i timmen. Arbetsgivaren har hela tiden hävdat att de följer avtalet med Byggnads men facket tror dem inte och har krävt att få se ytterligare papper på det.

I går bekräftades fackets misstankar när 200 thailändare vid lunchtid på torsdagen lämnade bygget i en protestmarsch mot polisstationen i Lysekil, skriver Bohusläningen.

- Vi gör detta eftersom vi är missnöjda med arbetsgivaren, säger Phaisa Sriked till tidningen.

Över 1000 arbetare från hela världen är sysselsatta med ombyggnaden av raffinaderiet. För mekaniskt arbete och vissa montage är det italienska företaget Irem som är huvudentreprenör. De har anlitat de 200 rörmontörerna via det thailändska bemanningsföretaget Vinze Plazement.

Enligt Bohusläningens uppgifter var strejkens utlösande faktor var ett möte på torsdag förmiddag med en av cheferna för thailändska företaget Vinze Plazement. Fyra av thailändarna som förde övrigas talan hotades med avsked. De ville inte gå med på företagets krav om att skriva under papper på att de tjänar 115 kronor i timmen, ungefär 20 000 kronor i månaden, vilket Byggnads krävt.

Byggnads ombudsman Henry Carlsson säger till Bohusläningen:

-Vinze Placement vill att thailändarna skriver under nya kontrakt för att uppfylla de krav vi ställer. Samtidigt får de inte mer i ersättning än cirka 600 dollar. Det motsvarar cirka 5000 kronor efter skatt i månaden. Thailändarna kunde inte acceptera detta och bestämde sig därför för att lägga ner arbetet.

Huvudentreprenören följde uppståndelsen.

-Jag vet inte riktigt hur vi ska lösa detta, kommenterade Michelle Bianco, administrativt ansvarig på Irem.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.