Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Trävarukris leder till varsel

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Exporten av trävaror från Sverige sjönk med 13 procent under förra året. Det slår hårt mot branschen och landets största träindustriföretag Setra varslar 150 anställda.


Under hösten kommer Setra att minska produktionen med cirka 200 000 kvadratmeter sågad trävara. Orsaken är att lagernivåerna är för höga efter att antalet leveranser bromsat in det senaste halvåret. Under 2007 slog de svenska sågverken rekord i produktionen av sågade barrträvaror, men för de flesta har problem med för stora lager uppstått i efterhand.

- Vår bedömning  är att det kommer ta minst ett år innan lagernivåerna hamnat på en mer normal nivå igen, samt att marginaler och resultat kommer att bli väsentligt lägre 2008 än under 2007, säger Kent Torwald som är vd och koncernchef i Setra.

Neddragningen kommer att slå hårt. Av företagets 1500 anställda varslas 150 stycken på fem av företagets tolv sågverk i norr- och Mellansverige. Genom varslen försöker Setra även förbereda sig på en möjlig konjunkturavmattning.

- Vi räknar med att återgå till normala produktionsnivåer under första halvåret 2009, säger Kent Torwald.

Av den sammanlagda svenska exporten av sågade barrträvaror levererades 21 procent till utomeuropeiska marknader där länderna i norra Afrika och Japan var de största mottagarna. Enligt organisationen Skogsindustrierna var det främst exporten till USA och Japan som sjönk på grund av minskat byggande under 2007. Samtidigt ökade värdet av den svenska exporten av skogsindustriprodukter med fyra procent under 2007. Orsaken var höga prisnivåer.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.