Arbetsmiljö
Treårigt avtal klart med Byggnads
Publicerad: 4 maj 2017, 07:03
Sveriges Byggindustrier och Byggnads träffade sent på onsdagskvällen ett nytt avtal inom ramen för industrins märke på 6,5 procent över tre år. Det nya avtalet innehåller bland annat utökade arbetstidsregler för att skapa bättre flexibilitet.
Det nya avtalet gäller fram till den 30 april 2020. Parterna har i förhandlingarna kommit överens om att tillsätta ett antal arbetsgrupper kring exempelvis lönebestämmelser, ordning och reda samt kring den nya dataskyddsförordningen. Dessutom har parterna avtalat om att förlänga ett antal arbetsgrupper som tillsatts sedan tidigare, bland annat arbetsgrupperna kring jämställdhet, integration och mångfald samt resekostnader och traktamenten.
Mats Åkerlind, tf vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, är nöjd med hur förhandlingen har fungerat i år.
- Efter den katastrofala situationen vi hade 2016, med en högljudd konfliktretorik, insåg både vi och Byggnads att vi behövde bryta mönstret och söka förhandling på egen hand, utan medling. I år har båda parter tagit ansvar. Sen har det inte varit helt lät, men efter några dagars övertid rodde vi till slut ett avtal i hamn.
Treårigt avtal
Mats Åkerlind är särskilt nöjd med att det är ett treårigt avtal som har undertecknats och att det innebär en ökad flexibilitet för arbetsgivaren, exempelvis genom förändrade arbetstidsregler. Att parterna har kommit överens om tidigare diskuterade yrkesintroduktion och praktikanställning för att underlätta för personer som idag står långt ifrån arbetsmarknaden att få anställning i byggbranschen är även det positivt.
– Genom detta tar parterna ansvar även för samhällets utmaningar att skapa sysselsättning för nyanlända och för personer långt från arbetsmarknaden, säger Mats Åkerlind.
Det nya avtalet kan sägas upp det sista året, men Mats Åkerlind ser inga större risker med detta.
– Vi hade förstås hellre sett att det inte gick att säga upp avtalet i förtid, men samma sak gäller för industrins avtal och då vi har satt lönenivån efter märket hade det varit svårt att förhandla bort detta. Det är så pass viktiga diskussioner som vi nu kommer att föra i arbetsgrupperna, till exempel om ordning och reda och rekryteringsfrågor. Vi hoppas att alla vill fortsätta det arbetet även efter att två år har gått.
Parterna har även kommit överens om att täppa till den lucka som tidigare fanns i kollektivavtalet. Nu har huvudentreprenören ansvar för att informera om hela underentreprenörskedjan även om det finns företag som inte är bundna av byggavtalet som bryter kedjan.
Parterna har även kommit överens om att arbeta vidare med huvudentreprenörsfrågan i en arbetsgrupp.
– Ordning och reda är viktigt både för oss och Byggnads vi har under förhandlingarna tittat extra på hur huvudentreprenörskapet fungerar i praktiken och kommer även att undersöka hur regeringens nya förslag kring det här slår på kollektivavtalet.
Ur avtalet
■ Förändrade arbetstidsregler för att skapa bättre flexibilitet. Tidsspannet inom vilken den ordinarie arbetstiden kan förläggas utökas från klockan 06.45 – 16.00 till klockan 06.30 och 17.00.
■ En extraavsättning till pension på 0,4 procent 2017 och 0,3 procent 2018 och 2019, vilket motsvarar en extraavsättning på totalt 1 procent under avtalsperioden.
■ En timmes arbetstidsförkortning per år.
■ Förändringar av skyddsombudsutbildningen.
■ Arbetskraft som har mer än 6 års yrkeskompetens får ersättning på samma nivå som de som har yrkesbevis. Det påverkar arbetstagare såväl från Sverige som från andra EU-länder.
■ Parterna ser över möjligheten att införa skilda omklädningsrum för män och kvinnor på de arbetsplatser där omklädning, tvätt-eller duschutrymme ska finnas.
■ Tidsbegränsningen på havandeskapslön tas bort.
■ Avtalet gäller fram till den 30 april 2020.
Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se