Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Tunnelbygget i Hallandsås får arbetsmiljökritik

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Hallandsås har en högre andel arbetsplats olyckor än genomsnittet. Bland annat är det den viktiga så kallade bakfyllnaden som vållar problem.


Enligt en granskning av Hallandsåskommittén har bygget en högre andel olyckor än genomsnittet och arbetet med att fylla ut utrymmet mellan tunnelrör och berg, bakfyllnaden, inte upp till de krav som ställs i 30 procent av fallen.

Hallandsåskommittén har vid två tidigare tillfällen granskat arbetsmiljön och beredskapen för olyckor i Hallandsåsprojektet.
- Olycks- och tillbudsstatistiken visar på relativt höga olyckstal i förhållande till arbetsmiljömålen i Hallandsås, säger Kerstin Borg Wallin, ordförande i kommittén.

Trots höga arbetsmiljömål med minskade olyckstal både hos Banverket och Skanska-Vinci HB visar Hallandsåskommitténs rapport att ytterligare förebyggande arbetsmiljöåtgärder behövs och att arbetsmiljöfrågorna tydligt kommuniceras i organisationen.

Kerstin Borg Wallin betonar vikten av att regelbundna utbildningar och nödlägesövningar för att ha en hög krisberedskap.
Kommittén har också granskat hur arbetet med den så kallade bakfyllnaden fungerar.

När tunnelborrmaskinen som används i Hallandsås borrar sig genom åsen uppstår ett utrymme på cirka 20 cm mellan tunnelröret och bergväggen. Den så kallade bakfyllnaden ska fylla ut detta utrymme och skapa en stabil och vattentät konstruktion som hindrar grundvattenflöden längs med tunnelrören.

I den processen har Hallandsåskommittén funnit stora problem.
- Eftersom återfyllnaden mellan tunnelrör och berg är viktig för tunnlarnas varaktiga stabilitet och täthet ser kommittén allvarligt på att problemen i arbetet med bakfyllnaden ännu inte är lösta, säger Kerstin Borg Wallin.

Ju längre arbetet med tunneln fortskrider desto viktigare blir det att komma tillrätta med problemen.
- Därför efterlyser kommittén en aktiv och utvecklad strategi för ett långsiktigt hållbart utförande av bakfyllnaden samt ett kontrollprogram, säger Kerstin Borg Wallin.

Nomi Melin Lundgren

Redaktionssekreterare

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.