tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Vanlig färg ger målare allergi

Publicerad: 25 februari 2016, 10:50

Många av färgerna som kontrollerades är rätt märkta. Nu måste målarna själv bli bättre på att skydda sig. Foto: Lukeroberts/Wikipedia

Hudallergier bland yrkesmålare har ökat kraftigt sedan många färger baserade på lösningsmedel bytts ut mot vattenbaserade färger.

Ämnen i artikeln:

målareKemikalieinspektionenarbetsmiljöallergi


Kemikalieinspektionen har kontrollerat storsäljande inomhusfärger. Tillsynsprojektet har genomförts efter rapporter om att fler yrkesmålare drabbas av allergier. Nu konstaterar myndigheten att yrkesmålare behöver skaffa sig mer kunskap om vattenbaserade färger som kan innehålla allergiframkallande konserveringsmedel, isothiazolinoner.

– Färgerna som vi kontrollerat innehåller allergiframkallande ämnen, men de flesta av förpackningarna är rätt märkta enligt lagstiftningen. För att minska risken för allergier är det viktigt att yrkesmålare får kunskap om problemet så att de använder rätt skyddsutrustning, säger Jörgen Rosberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen har kontrollerat innehållet och märkningen av 15 färger och bindemedel från sju olika företag. Det handlar om färg för väggar, tak och våtrum. Kontrollen visar att alla utom en av färgerna som ingått i tillsynsprojektet var rätt klassificerade och märkta enligt EU:s CLP-förordning som trädde i kraft 2015. För alla utom tre av produkterna har de uppmätta halterna av de allergiframkallande ämnena stämt väl överens med de halter som företagen uppgett att färgerna innehåller.

En del av färgerna som Kemikalieinspektionen kontrollerat hade Astma- och Allergiförbundets märkning Svalan, trots att färgerna innehåller kraftigt allergiframkallande ämnen. Orsaken till detta är att märkningen inte gäller allergirisken för den som använder färgen, utan för personer som vistas i ett rum två veckor efter att det målats.

– Våra analyser visar att Svalan-märkningen inte innebär att en färg är fri från allergiframkallande ämnen. Därför är det viktigt att målarna använder skyddshandskar även om färgen är märkt med Svalan, säger Jörgen Rosberg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev