Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Varannan slavar med arbetsmiljön

Publicerad: 27 oktober 2008, 12:33

Majoriteten av byggföretagen bedriver inget förebyggande arbetsmiljöarbete. Det visar resultatet av de drygt 1 100 inspektioner av små byggföretag, som Arbetsmiljöverket genomfört i hela landet.


? Jag är övertygad om att våra besök inneburit en väckarklocka inte bara för dem som inspekterats, säger Mikael Sjöberg, verkets generaldirektör i en kommentar.

Han tror också de 10 000-tal företag inom branschen som ”bara” fått information har fått sig en tankeställare. Enligt uppgift kom flera av företagarna igång med arbetsmiljöarbetet i samband med att Arbetsmiljöverket sitt besök.

Arbetsmiljöverkets inspektioner ingår i en återkommande årlig EU-kampanj i syfte är att informera och uppmärksamma en viktigt arbetsmiljöfråga. I år var det riskbedömning.

Sammanlagt undersöktes 1 150 företag med mellan 3-50 anställda inom elinstallationsbranschen följt av företag inom vvs, måleri, ventilation, glas, golvläggning och snickeri. 700 av de 1 150 företagen fick krav att åtgärda sina brister. 450 företag fick inga krav alls.

Av den senaste arbetsmiljöundersökningen framgår att endast en tredjedel av den typ av byggfirmor som ingått i tillsynsinsatsen har ett förebyggande arbetsmiljöarbete.

? Resultatet idag visar, att det inte är så svårt att komma igång. En större andel har uppenbarligen redan gjort det, säger Mikael Sjöberg. Inom bygg är det extra viktigt med säkerheten - att genom riskbedömningar tänka efter före. Inget kan väl vara viktigare, än att man kan komma hem från jobbet i samma skick som när man åkte dit på morgonen. Alldeles för många skadas i onödiga olyckor.


Fakta:
2007 anmäldes cirka 3 400 arbetsolyckor och drygt 1 000 arbetssjukdomar inom bygg.
16 personer omkom i arbetsplatsolycka.
Källa: Arbetsmiljöverket.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.