Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Värmländska byggare skärper säkerheten

Publicerad: 15 september 2015, 06:30

Satsningen ska leda till samma höga säkerhetsnivå på alla byggarbetsplatser.

Foto: Mattias de Frumerie

I Värmland har Sveriges Byggindustriers satsning på säkra arbetsplatser tagit konkret form och omfattar även andra branscher i byggsektorn. "Vi jobbar brett", säger Ulf Zakrisson, chef för BI i Karlstad.

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljösäkerhet

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Värmland är en av de regioner som har kommit långt i arbetet med satsningen på en säker arbetsplats. Sedan i våras har Sveriges Byggindustriers (BI) medlemsföretag en arbetsgrupp där det utöver byggföretag även ingår mattläggnings-, ställningsbyggnads- och rivningsföretag.

– Vi tar med dessa företag och lyssnar på deras åsikter. Säkerhetsaspekterna kan se olika ut för olika yrkeskategorier, så vi jobbar brett, säger Ulf Zakrisson, chef för BI i Karlstad.

Arbetsgruppen ingår representanter för Karlstads Byggtjänst, Arnessons Betongborrning, No Problem, BBM i Karlstad, Skanska och Sjöströms. Gruppen kommer bland annat att arbeta fram mallar och rutiner för säkerhetsarbetet på arbetsplatsen som ska kunna användas av små och medelstora företag i hela Värmland.

– Vi vill få en enhetlighet som gäller på alla byggen i Värmland, säger han.

Alla får webbutbildning

I satsningen ingår också att alla medarbetare i de värmländska medlemsföretagen ska genomgå webbutbildningen www.ensakerarbetsplats.se.

– Det handlar mycket om att förändra attityder till säkerhet på byggarbetsplatsen och om att få en enhetlighet och samsyn ute i företagen och i byggsektorn som helhet. Vi ska hålla en hög och likvärdig standard på alla byggen i Värmland, säger Ulf Zakrisson.

Arbetsgivaren har arbetsmiljöansvaret.

– Men det innebär också att de anställda måste följa de rutiner som finns. Syftet är att få alla att tänka till och bli medvetna om de risker som finns, säger Ulf Zakrisson.

Att alla anställda har gått webbutbildningen kan även bli ett konkurrensmedel, tror han.

– Att det fungerar så att om ni inte har gått utbildningen vill vi inte ha er på vår arbetsplats, säger han.

Inte bara Karlstad

Han berättar att arbetsgruppen även planerar ett antal lokala seminarier och företagsträffar runt om på olika orter i regionen så att även de som inte har tid att åka till Karlstad kan delta.

Målet är att genom samverkan nå samma höga säkerhetsnivå på alla sina byggarbetsplatser.

– Vi hoppas att detta kan leda till en attitydförändring, säger Ulf Zakrisson.

Trots att regionen har varit förskonad från en större arbetsplatsolycka på senare tid gäller det att fortsätta jobba aktivt och systematiskt med de här frågorna och inte slappa till, enligt Ulf Zakrisson.

– Detta får aldrig bli ett självspelande piano.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev