torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

”Vi har haft idén i flera år"

Publicerad: 2 juni 2016, 04:48

Bild 1/2  Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Stockholm/Gotland. Foto: Privat

Företaget Expanderamera har fått bemanningsbranschens sannolikt första skyddsombud. ”Vi har haft idén i flera år och är glada att den blivit verklighet”, säger Sylwia Spruch på Expanderamera.

Ämnen i artikeln:

Expanderameraarbetsmiljöbemanning

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Efter en hel del dialog med Byggnads om hur även bemanningsbranschen kan ha egna skyddsombud finns nu en fungerande modell för detta.

Expanderamera har fått godkänt från facket om att en av deras träarbetare nu kan titulera sig skyddsombud. Men bemanningsbranschens skyddsombud är fortfarande underordnad de skyddsombud som redan finns på arbetsplatsen som de är utlånade till, berättar Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Stockholm/Gotland.

– Expanderameras skyddsombud får inte så många befogenheter på arbetsplatsen utan tilldelas ett skyddsområde som i det här fallet är Expanderameras egna anställda. Han går inte skyddsronder ute på byggena utan på sitt eget företag och blir en kontaktperson till sina egna gubbar på olika byggen, säger Johnny Rindebrant.

Vare sig Johnny Rindebrant eller Expanderamera känner till att det skulle finnas någon liknande lösning inom bemanningsbranschen.

– Men det får inte bli så att rollen som skyddsombud hyrs ut. Det är inte det detta handlar om. Jag är positiv till den lösning vi hittat med Expanderamera. Deras skyddsombud kommer att få gå alla våra utbildningar, säger Johnny Rindebrant.

Sylwia Spruch, personalsamordnare på Expanderamera, har varit kontaktperson vad gäller hälsa och säkerhet för de anställda som företaget hyr ut till branschen. Hon förklarar att det blir ett plus att även skyddsombudet blir en person att vända sig till för Expanderameras medarbetare.

– Vårt skyddsombud kommer att ingå i vår egen skyddskommitté där vi har möten var tredje månad för att tala om det systematiska arbetsmiljöarbetet. Han kommer även att hjälpa oss att se till att våra kunder har ett bra arbetsmiljöarbete, säger Sylwia Spruch.

Ansvaret för arbetsmiljön är delad mellan företaget som hyr in personal och bemanningsföretaget. Expanderameras ansvar är bland annat att se till att det inhyrande företaget är medvetet om regelverket gällande arbetsmiljö vid inhyrning. Bemanningsföretaget har även ett övergripande ansvar att kontrollera att medarbetarna har en bra arbetsmiljö hos det inhyrande företaget.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev