Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Ackordslön viktigt för Nibes tillväxt

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Byggarbetsgivarna vill att avtalet ska anpassas till övriga samhället och industrin framhålls ofta som förebild. Inom industrin får ackordet allt fler anhängare bland arbetsgivarna medan facket försöker bromsa.

-Produktiviteten är 25-30 procent bättre med ackord än på industrier med tidlön, säger Gerteric Lindquist, vd för Nibe, som tillhör ackordets främsta förespråkare.

Nibe är ett företag i värmebranschen som utmärkts av stabil och god tillväxt. Under 2004 ökade tillväxten med 29 procent och resultatet uppgick till 352 miljoner kronor. I år har tillväxten varit knappt 20 procent. Nibe industrier består av tre affärsområden: Nibe Element, Villavärme och Brasvärme. Viss produktion har flyttats till Kina och Östeuropa men en betydande industri finns fortfarande kvar i vid den svenska fabriken i Markaryd.

Sedan företagsstarten 1952 har personalen haft ackordslön och Gerteric Lindquist som är koncernchef och vd ser ackorden som en nödvändighet för industrin och en viktig faktor bakom Nibes starka tillväxt.

-Det som inte mäts kan inte göras bättre - och allt kan göras bättre, säger Gerteric Lindquist.
På frågan om varför det är så viktigt med ackord följer ett svar på tio minuter. Sedan säger han att svaret skulle kunna utvecklas en hel dag. Han beskriver företaget som en marknadsplats som är konkurrensutsatt. Det viktigaste skälet att ha ackordslön är för honom att all tid måste mätas.

-Effektiviteten blir så mycket större om man mäter tid. Att inte mäta är det samma som att lägga ner, säger Gerteric Lindquist och pekar ut fyra viktiga skäl för ackordslön: Tidsmätningen är nödvändig för att kunna göra en produktionsplanering, för efterkalkylen, för en korrekt investeringsplan och för en korrekt och juste lönesättning.
Tiden indelas i två kategorier: operationstiden som anger hur lång tid det ska ta att utföra ett arbetsmoment och fördelningstid som mäter den tid som försvinner på grund av att man inte jobbar. Det kan bero på oklarheter med ritningar eller att material inte finns framme.

-Det är mitt ansvar som företagsledare att se till att fördelningstiden blir så kort som möjligt, att personalen har förutsättningar att jobba. Om det visar sig att man bara använder 65 procent av tiden måste man se till att förändra arbetet.

Gerteric Lindquist vill inte avslöja hur stor produktivitetsökningen är på Nibe men hävdar bestämt att produktiviteten blir 25-30 procent högre på industrier med ackord än på dem med tidlön.

Även tjänstemännen på Nibe har någon form av prestationslön. Nibes koncernchef ser egentligen inga nackdelar med ackordet och tycker inte att lönesystemet gör företaget sämre på medarbetarfrågor.

-Vi är övertydliga med vad vi förväntar av dem som jobbar här. Vi jobbar målstyrt och lönsamhet är ett av våra viktigaste mål. Jag tror inte heller att man trivs bättre för att man inte jobbar effektivt.

En gång om året förhandlar företagsledningen med verkstadsklubben på Nibe om den penningfaktor som styr ackorden. Sedan dyker tvisteämnen upp emellanåt kring tidslistan och när arbetsmoment förändras eller tillkommer.

Joakim Reimerstam är ordförande för verkstadsklubben på Nibe:

-Det brukar kunna vara tuffa förhandlingar men vi kan alltid enas. Fast det känns som om företaget bestämmer ändå, säger Joakim Reimerstam.

Fackklubben har accepterat lönesättningen och jobbar mer för rättvisa inom ackordet. Fast om de fått välja hade många hellre haft månadslön.

-Vi tror inte att man måste ha ackord för att jobba utan att man gör det ändå. Det kan bli oflexibelt så att man inte hjälper varandra och leda till stress. Många av oss vill ha bort ackorden, säger Joakim Reimerstam.

Han själv är kluven och medger att ackordet troligen är ett skäl till att Nibe har förhållandevis höga löner men han tycker att facket centralt tappat greppet om ackordslönerna och att det borde skilja mer mellan ackord och månadslön.

Det är olika former av ackord för de olika delarna av företaget. Somliga har lagackord, andra individuella ackord. En del har raka ackord, andra en mix där halva lönen består av en fast del och hälften en rörlig.

-Mindre ackordsandel än så vill vi inte ha. Då får man inte intresset från personalen.

Jobbar de inte ändå?
-De använder sin tid effektivare, det är den stora vinsten. Lönen är trots allt ett viktigt skäl till att folk är här och är man intresserad av lönen då jobbar man. Man behöver ha kontroll för att utnyttja sin tid maximalt. Har man inte prestationskrav blir det inget bra, det gäller all människor.

Gerteric Lindquist tycker att det finns en bild av företagare som utnyttjar och sliter ut människor men vill komma ifrån den. De har inget löpande band och arbetet är upplagt så att vissa moment tar flera timmar.

-Debatten måste nyanseras. Vi har en ålderdomlig bild av hur en industri fungerar och en nidbild av en produktionstekniker som tar tid. Många företagare har gett upp i stället för att ta debatten. De vågar inte göra effektiviseringar, säger Gerteric Lindquist.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.