Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Allmännyttan och Hyresgästerna överens om framtidens hyressättning

Publicerad: 8 april 2009, 13:42

Sabo och Hyresgästerna har kommit fram till ett gemensamt förslag på hur regelverket kring allmännyttan och hyressättningen borde fungera i framtiden. Förslaget – som har som röd tråd att bruksvärdet och förhandlingssystemet bibehålls – har nu lämnats över till finansdepartementet.


Överenskommelsen är en reaktion på den statliga utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna” och frågetecknen till hur det svenska bruksvärdessystemet står pall mot EG-rätten.
De centrala punkterna i överenskommelsen mellan Sabo och Hyresgästerna är:
• ”Den hyresnormerande rollen för kommunala bostadsföretag vid tvist ersätts med förhandlade hyror, oavsett hyresvärd. I praktiken innebär det att de privata fastighetsägarna blir fullvärdig part vid hyresförhandlingarna.”
• ”De kommunala bostadsföretagens verksamhet ska drivas efter affärsmässiga principer och utan vinstsyfte. Det innebär att företagets ska ha ett långsiktigt lönsamhetsperspektiv, men att det primära syftet inte är att generera vinst.”
• ”Parterna, och inte staten, ska ha ansvaret för att skapa en bättre hyressättning.”
-Det här visar att parterna kan komma överens om hur hyresmarknaden ska fungera. Genom förslaget skapar vi stabila och långsiktiga lösningar för allmännyttan och hyressättningen. Det är bra för både hyresgäster och hyresvärdar, kommenterar Barbro Engman, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.
-Nu har vi nått fram till en svensk lösning. I och med detta visar vi att parterna klarar att hantera denna fråga på hemmaplan, det tycker jag känns mycket bra, säger Kurt Eliasson, vd på Sabo.
Sveriges Byggindustriers Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor, är lindrigt imponerad och menar att förslaget är som att ”laga rostiga balkar på en bil med plastic padding.”

Sveriges Byggindustrier (BI) anser att Sverige behöver en bättre fungerande bostadsmarknad. Dagens förslag från SABO och Hyresgästföreningen om en förstärkning av bruksvärdessystemet och hyresregleringen är som ett försök att
– Hyresregleringen har funnits i olika former sedan 1940-talet. Det har lett till svarthandel med hyresrätter, långa bostadsköer och eftersatt underhåll. Behovet av en bättre fungerande bostadsmarknad är skriande, säger Björn Wellhagen.

– Vad som behövs på bostadsmarknaden är strukturella förändringar såsom en friare hyressättning, en effektivare plan- och bygglovsprocess och ett bredare och mer utvecklat utbud av upplåtelseformer.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.