Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Arbetares lönekrav för höga för NCC - nu anlitas polska gjutare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

NCC och ett svenskt arbetslag på kraftvärmeverksbygget i Jönköping förhandlade om löner vid en gjutning med glidform. När parterna inte kunde komma överens gick jobbet istället till NCC Polska. Enligt Byggnads kommer man nu att begära central förhandling.

-Det är beklagligt att vi hamnat i den här situationen men arbetslaget ställde orimliga krav, som det var omöjligt för oss att gå med på, säger Åke Sparringsjö, ansvarig för medarbetarfrågor på NCC.

NCC och NCC Polska har haft varsin etapp vid kraftvärmeverket. Planen var att ett svenskt arbetslag skulle svara för gjutningen av en skorsten på det som egentligen var NCC Polskas etapp.

Glidgjutning ska pågå under fyra veckors tid som kräver jobb enligt skiftschema dygnet runt. NCC uppger att man erbjöd en timlön på 159,25 kronor i timmen plus 25 kronor i timmen som kompensation för att rasterna måste tas vid gjutformen. Utöver timlönen tillkommer ersättning för skiftarbete.

NCC uppfattade att parterna hade en överenskommelse men 4 maj sa arbetslaget att de ville ha ytterligare 15 kronor i timmen. 10 maj var facket med och då var budet höjt. Byggnadsarbetarna ville ha en uppgörelse som gav dem 23,10 kronor mer i timmen. Företaget ansåg att de inte kunde höja sitt bud. 11 maj meddelade 15-16 man att de inte ville gå med på den erbjudna lönen.
Enligt Sparringsjö skulle företagets bud, inklusive alla tillägg, omräknat till en månadslön motsvara närmare 60 000 kronor.

Kjell-Åke Trygg, mätningsföreståndare på Byggnads i Jönköping, vill inte kommentera den summan men har en annan syn på händelserna:
-Vi ville ha en ackordsuppgörelse och hade ett förslag. Men det var låsta positioner från NCC:s sida på ett sätt som det aldrig annars brukar vara när vi förhandlar.

Var företagets bud dåligt?
-Ja, det tyckte både jag och arbetslaget, säger Kjell-Åke Trygg.

Glidgjutningen sköts upp en vecka - och i måndags påbörjade ett arbetslag från NCC Polska jobbet.

-Vi förstod tidigt hur NCC skulle lösa det här. Det är egendomligt att de väljer den här vägen istället för att förhandla, säger Kjell-Åke Trygg.

Åke Sparringsjö:
-Det är tråkigt att vi hamnat i den här situationen men i ambitionen att hitta en lösning erbjöd vi en nivå långt utöver vad som är normalt och vad som fanns utrymme för i våra kalkyler, säger Åke Sparringsjö.
En del av de svenska arbetarna kommer att fortsätta på andra projekt medan andra hade en visstidsanställning och slutar.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.