Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Arbetsgivarnas stöd till lettiskt företag upprör facket

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


När Laval un Partneri lämnade skolbygget i Vaxholm tappade de intresset för att driva processen i Arbetsdomstolen. Nu står det klart att svenskt Näringsliv gett Laval un Partneri ekonomiska garantier för rättegångskostnaderna i företagets strid med Byggnadsarbetareförbundet.

-Vi tycker det är oerhört väsentligt att få rättsfrågan utklarad. Vi har ända sedan Lex Britannia kom ifrågasatt huruvida den håller utifrån ett EG-rättsligt perspektiv, säger Jan-Peter Duker, vice vd i svenskt Näringsliv till LO-tidningen.

Det lettiska företagets intresse för rättsprocessen svalnade när de lämnat Sverige. För att inte gå miste om en rättslig prövning gick då de svenska arbetsgivarna in med löfte om ekonomisk ersättning.

Jan-Peter Duker säger också till LO-tidningen att han inte tror att organisationens agerande i Vaxholmskonflikten ska störa relationerna med den svenska fackföreningsrörelsen.

Reaktionerna från fackligt håll lät dock inte vänta på sig. LO sände ut ett pressmeddelande med rubriken "Skarp kritik mot Svenskt Näringsliv i Vaxholmskonflikten".

-Det är ingen nyhet för oss att Svenskt Näringsliv är kritiska till fackens lagliga rätt att ta till stridsåtgärder för att få till stånd kollektivavtal. Men att Svenskt Näringsliv ekonomiskt stöttar ett företag som vägrar teckna kollektivavtal är anmärkningsvärt, kommenterar LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.

LO har misstänkt att det funnits finansiärer i bakgrunden. När det nu visar sig att det är Svenskt Näringsliv reagerar Erland Olauson skarpt.

- Det är extra allvarligt att det här sker samtidigt som vi sitter i överläggningar med Svenskt Näringsliv om att skapa regler för utländska företag som tillfälligt arbetar i Sverige. Jag hoppas att detta inte innebär att det arbetet i själva verket är meningslöst.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.