Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Avtal BI-Seko nära - men träta kring Oden

Publicerad: 23 april 2010, 11:50

Bara lönenivåerna kvar i förhandlingar mellan Sveriges Byggindustrier och Seko. Men hårda ord från facket när Oden vill anlita bemanningsföretag.


Sveriges Byggindustrier – BI, och Seko står mycket nära ett nytt avtal. Det är möjligt att man gör upp redan i dag, fredag, eller under det stundande veckoslutet.

Men samtidigt har en strid blossat upp kring Oden Anläggningsentreprenad. Företaget vill säga upp 58 anställda på grund av arbetsbrist. Framöver vill Oden anlita bemanningsföretag mer än hittills.

– Under all värdighet, rena skurkfasoner att behandla arbetstagarna på det här sättet, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén på organisationens hemsida.

Enligt Janne Rudén finns det gott hopp om att BI och Seko når ett avtal under det stundande veckoslutet.

– Det finns inga stora problem mellan oss och BI. Men nu kastar Oden in en fackla i avtalsrörelsen. Oden borde ha lugnat ner sig så att vi hade kunnat hantera detta enligt ett nytt avtal mellan BI och Seko, säger Janne Rudén.

Odens vd, Mats Paulsson, säger att marknaden för anläggningsbyggande under jord, som det nu rör sig om, är mycket ryckig.

– Den är extremt volatil. Ena dagen är efterfrågan stor och nästa dag finnas det ingen efterfrågan. Samtidigt möter vi stenhård internationell konkurrens. Vi ser till att sköta detta enligt de lagar och avtal som gäller i Sverige och vi vill inte ha dåliga relationer med facket, säger Mats Paulsson.

Ser du någon risk för att ett nytt avtal mellan Seko och Sveriges Byggindustrier skullegöra det svårare för er att anlita bemanningsföretag?

– Den frågan kan jag inte svara på. Vi får avvakta resultatet av förhandlingarna mellan BI och Seko, säger Mats Paulsson.

Var det inte dålig timing att det här skulle hända just nu, med tanke på avtalsförhandlingarna?

– Det som har hänt är olyckligt men vi är ett litet företag i ett stort sammanhang och vi måste tänka på företagets överlevnad, säger Mats Paulsson.

BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind säger att ett nytt avtal med Seko är mycket nära.

– Det enda vi har kvar att klara ut är lönenivåerna.

På sin hemsida skriver Seko att man i lokala förhandlingar har motsatt sig Odens organisationsförändring. Seko hävdar att Odens avsikt är att kringgå lagen om anställningsskydd, las.

– Oden vill kunna återanställa utvalda medarbetare via bemanningsföretag, det är ett sätt att plocka russinen ur kakan, något som vi inte gillar. Oden har övertalighet men det borde man kunna lösa på ett bättre sätt, säger Janne Rudén.

Om ordstriden mellan Seko och Oden säger Mats Åkerlind:

– Jag kan inte tänka mig att Oden vill kringgå lagen om anställningsskydd. När det gäller ett företags överlevnad blir alla andra frågor små för dem som leder företaget. Men det vore olyckligt om detta komplicerar bemanningsfrågan.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.