söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Avtal klart för installatörerna

Publicerad: 24 maj 2023, 07:45

Foto: Elin Bennewitz

På onsdagen enades Byggnads och Installatörsföretagen om ett nytt kollektivavtal. Den aviserade strejken är därmed avblåst.

Ämnen i artikeln:

SvepetByggnadsInstallatörsföretagenEkonomiAvtalsrörelsen

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Det nya avtalet innebär bland annat en löneökning på 7,4 procent, enligt märket samt ett starkare regelverk vid anlitande av underentreprenörer.

Läs mer: Allt om nya kontrollfunktionen i Byggavtalet

– Det känns väldigt bra att den svenska modellen fortsätter att leverera och att vi lyckades enas om ett bra avtal utan att behöva ta till strejkvapnet. Nu har vi hittat en väg framåt som ska göra det lättare att stänga ute fuskande företag. Det här är en framtidsbransch och det är de seriösa bolagen som erbjuder bra villkor som ska få jobben, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Avtalet i korthet

• Löneökningar enligt märket på 7,4 procent från 1 maj 2023 till 30 april 2025. Det innebär en löneökning på drygt 2900 kr över två år.
• Höjd pensionsavsättning.
• Arbetsgrupper för bland annat skyddsombudens roll, hållbara resor och flexibla röda dagar.
• Svensk byggkontroll – en helt ny partsgemensam kontrollfunktion som effektivt och snabbt granskar företag och underentreprenörer.
• Starkare regelverk vid anlitande av underentreprenörer.

Förhandlingarna har främst kretsat kring frågor om installationsprojekts möjlighet till snabb, samt flexibel bemanning samt sund konkurrens.

Läs mer: Byggavtalets stridiga historia: Så har löner och villkor förhandlats genom åren

– Vi har haft förhandlingar där vi varit överens om mycket, med undantag för ett område. De förenklade regler för att anlita underentreprenörer som finns i vårt kollektivavtal har Byggnads velat avveckla. Behov av att öka upp bemanningen i projekt uppstår inte bara när arbetet kräver det. Det är också ett sätt att skapa en bra arbetsmiljö för företagens medarbetare genom att snabbt kunna ta in extra resurser vid sjukdom, vab och semester. Vi är glada att systemet blir kvar, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev