Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Avtal klart för Södertunneln i Helsingborg

Publicerad: 29 januari 2010, 08:30

Genomförandeavtalet är det hittills enda tecknat mellan en kommun och Banverket, där kommunen i princip på egen hand svarar för finansieringen.


Den 28 januari undertecknade Minoo Akhtarzand, generaldirektör för Banverket, och Peter Danielsson, (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, genomförandeavtalet för Södertunnelprojektet i Helsingborg. Avtalet är en viktig milstolpe för stadsförnyelseprojektet H+.

Södertunneln blir en 1,3 kilometer lång dubbelspårig järnvägstunnel för Västkustbanan söder om Helsingborg C. Vid Helsingborg C ansluter tunneln till befintlig stationstunnel med fyra spår.

Projektet omfattar även ramper, anslutningar och vissa förberedelser för en eventuell framtida fast förbindelse till Danmark. Södertunneln är kostnadsberäknad till 2,3 miljarder kronor. Banverket avses medfinansiera projektet med 100 miljoner kronor för standardhöjande åtgärder i Knutpunkten.

Enligt Banverket är undertecknandet ett genombrott för den omfattande förnyelse av centrala södra Helsingborg som staden planerar sedan ett par år.
Södertunneln, som är nyckeln till H+ projektet, kommer ett stort steg närmare förverkligande.

Genomförandeavtalet är det hittills enda tecknat mellan en kommun och Banverket, där kommunen i princip på egen hand svarar för finansieringen.
Helsingborgs stad och Banverket kommer att bygga upp en gemensam organisation för genomförandet av tunnelbygget.

En styrgrupp bestående av tre ledamöter från Helsingborgs stad respektive Banverket ska leda konstitueras.

Styrgruppen kommer bland annat ansvara för budget, tidplan och fortsatt arbete för framtagning av järnvägsplan och miljöprövning.

Södertunneln börjar byggas 2012 och planeras vara klar för trafik 2018.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.