Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Avtal klart för svensk byggindustri

Publicerad: 5 mars 2012, 15:37

Arbetsfreden räddades och Byggnads lönelyft stannar på 2,6 procent.


• Lönehöjningar på 2,6 procent, alltså inom det så kallade märket.
• Inte ett ord om retroaktiva löner efter strandade förhandlingar.
• En partssammansatt nämnd ska hantera frågan om prestationslöner.
• Arbetsgrupper ska ta hand om frågor kring säkerhet och arbetsmiljö.

På måndagsförmiddagen den 5 mars kom Sveriges Byggindustrier, BI, och Byggnads överens om ett nytt avtal genom att acceptera medlarnas bud. En stor strejk som hade stoppat hundratals byggen kunde därmed avvärjas.

Både BI:s förhandlingschef och vice vd Mats Åkerlind och Byggnads förbundsordförande Hans Tilly säger att de är nöjda med avtalet.

De tre medlarna Lars Josefsson, Bengt KÅ Johansson och Malte Eriksson lade fram sitt bud på söndagsförmiddagen och exakt ett dygn senare skulle parterna meddela om de antog eller förkastade budet.

Byggnads lilla delegation kom till Industrihuset på Storgatan i Stockholm på måndagsförmiddagen och gav ett avspänt intryck inför mötet. En stund senare kunde parterna meddela att de hade antagit budet.

Redan för en vecka sedan signalerade Byggnads att man hade släppt 3,5 procents löneökningar som ett absolut villkor.

– Vi är inga fundamentalister, sa Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

I ett pressmeddelande i förra veckan meddelade Byggnads också att man hade släppt kravet på att säkerheten på arbetsplatserna skulle regleras i det nya avtalet.
Sveriges Byggindustrier har envist hävdat att årets avtalsförhandlingar bara gäller lönefrågor och gick till Arbetsdomstolen för att få detta fastslaget. Detta blev avgörande för Byggnads.

Med en grov förenkling kan man säga att efter det återstod för parterna att komma överens om hur nära 2,6 procent som löneökningarna skulle ligga, plus den infekterade frågan om retroaktiva löner efter strandade förhandlingar.

I den första av dessa två frågor landade man på den nivå som BI höll fast vid. Och i den andra frågan blev resultatet att man inte säger någonting. Enligt uppgift till Byggindustrin var medlarna beredda att föreslå en lösning med retroaktiva löner. Men BI ska då ha signalerat att man var beredd att ta en konflikt på den frågan.

– I stället kan vi nu se till att arbeta framåt med hjälp av en arbetsgrupp som förhoppningsvis ser till att vi får betydligt färre konflikter framöver, säger BI:s förhandlingschef och vice vd Mats Åkerlind.

Arbetsgruppen, eller nämnden, ska bestå av en ledamot från arbetsgivarsidan och en från den fackliga samt en opartisk styrelseordförande som utses av Medlingsinstitutet.

Nämnden får ungefär samma arbetsuppgifter som Medlingsinstitutet och ska kunna bland annat se till att färre förhandlingar strandar.

Redan hittills i år har det varit över 50 konflikter mellan BI och Byggnads.

– Där har både vi och Byggnads medlemmar varit förlorare. Nu finns det bättre förutsättningar att vi kan leva upp till av Byggavtalet från 2010, säger Mats Åkerlind.

För Hans Tilly är det här hans sista avtal som förbundsordförande på Byggnads.

– Vi har fått en helhetslösning som vi är nöjda med och vi tar samtidigt vårt ansvar. Med uppgörelsen hoppas jag att vi kan fortsätta att utveckla den samsyn som vi lade grunden till genom Byggavtalet 2010, säger Hans Tilly.

Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv, har varnat för att ett avtal på LO-samordningens nivå 3,5 procent skulle kunna spräcka grunden för 15 års lönebildning i Sverige.

– Nu cementeras i stället industrins lägre nivå. Vi slipper en sämre ekonomi med höga löneökningar som triggar inflationen, säger Christer Ågren.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.