Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Avtalet dröjer

Publicerad: 6 april 2010, 13:04

Sveriges Byggindustrier och Byggnads fortsätter diskussionerna om bemanningsfrågan.


Frågan om bemanningsföretagen har lett till att avtalsförhandlingarna mellan Sveriges Byggindustrier, BI, och Byggnads drar ut på tiden.

Ett nytt avtal skulle ha varit klart före utgången av mars men i stället tog förhandlarna ledigt över påsken.

På tisdagen, den 6 april, satte sig förhandlarna ner för nya diskussioner samtidigt som det gamla avtalet får fortsätta att gälla.

Redan i februari blev Byggnads och BI:s gemensamma arbetsgrupp klar med de viktigaste allmänna delarna gällande ett nytt sammanhållet avtal för byggbranschen.

De reguljära avtalsförhandlingarna om löner började den 15 mars. Men kring påsk har förhandlingarna om ett nytt byggavtal stapplat på målsnöret.

BI betraktar bemanningsfrågan som en underordnad fråga. Bemanningsföretag anlitas betydligt mer inom andra branscher än i byggbranschen.

Att bemanningsfrågan ändå har fått så stor betydelse i förhandlingarna mellan BI och Byggnads har till stor del att göra med samordningen bland LO-förbunden.

– Vi har föreslagit en lösning liknande den som man har nått inom skogs- och träbranscherna. Det skulle innebära att bemanningsfrågan läggs i en särskild nämnd, säger BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind.

Tidningen Byggindustrin fortsätter att rapportera om avtalsförhandlingarna här på hemsidan.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.