Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Avtalsrörelsen har startat

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


På mindre arbetsplatser bör företag och medarbetare kunna komma överens om lön och löneform - utan inblandning av Byggnads lokalavdelning. Det anser byggarbetsgivarna som kommer att driva detta som ett krav i vinterns avtalsrörelse.
-Inriktningen från förra avtalsrörelsen ligger fast. Det vi ville uppnå då försöker vi att komma vidare med, vi fortsätter att arbeta för att nå ett modernt medarbetaravtal, säger Bo Antoni, Sveriges Byggindustriers (BI) vd.
Under förra året valde arbetsgivarna att presentera det som en särskild 1200-timmars-regel. På byggen med färre arbetstimmar än så skulle företaget kunna överens direkt med arbetslaget om lönen.
BI var under avtalsrörelsen beredda att förhandla ner timantalet och Byggnads kunde tänka sig att gå med på förslag i den riktningen men fackets motkrav var då så stora att BI tvingades ge upp sina krav.
Sveriges Byggindustriers förhandlingsdelegation träffades den här veckan för att diskutera årets avtalskrav. Några beslut om hur kraven ska formuleras har inte tagits. Att ett av huvudkraven handlar om förhandlingsordningen vid mindre arbetsplatser står dock klart.
Ytterligare ett krav finns krav från förra avtalsrörelsen. Det handlar om den så kallade stupstocken, lönen som utgår när parterna inte kommer överens i förhandlingar (i dag 112 kronor i timmen).
-Vi vill att företagen ska få möjlighet att betala mer än grundlön om parterna inte kommer överens, säger Bo Antoni.
Ett antal arbetsgrupper jobbar med avtalsfrågor under en längre tid för att hitta samförstånd.
Bland arbetsgivarna finns en frustration över att avtalet inte förändras snabbare och de sätter nu sitt hopp till arbetsgrupperna.
Bo Antoni:
-Byggnads kommer att förstå att det här är bra för deras medlemmar och att det stärker företagens och medarbetarnas konkurrenskraft, vilket är nödvändigt.
Arbetstidsreglerna ändrades avtalet förra året. BI anser dock att det krävs ytterligare förändringar. Om arbetstider eller ytterligare någon annan fråga prioriteras i avtalsrörelsen är ännu oklart.
27 februari kommer parterna att växla yrkanden och 8 mars startar förhandlingarna.
AV FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.