Byggavtal & Löner
Avtalsrörelsen smyger i gång
Publicerad: 31 januari 2020, 05:22
Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, och Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.
Några exakta krav har ännu inte utväxlats mellan parterna inom bygg, men avtalsrörelsen har ändå kickat i gång sedan drygt en månad tillbaka.
Enligt Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, pågår ett omfattande och förtroendefullt arbetsgruppsarbete som de investerat både mycket tid och engagemang i.
– Det som oroar är att interna stridigheter i LO ska få resultera i en alltför splittrad fackföreningsrörelse som hellre ser ett behov av att positionera sig internt än att lösa branschens utmaningar, säger han.
Han beskriver hur parterna i olika arbetsgrupper försöker hitta lösningar som båda parter kan acceptera och som ger möjlighet för medlemsföretagen att göra anpassningar med sina fackliga företrädare.
– Vi söker även anpassningar för de många nya yrkeskategorier som utvecklats på senare år och som inte riktigt känner igen sig i vårt avtal. Det allra viktigaste är att aktörer som medvetet och systematiskt kringgår lagar och regler inte ska ha förutsättningar för att verka på byggmarknaden. Vi försöker kroka arm med facken i den frågan och verkar för att våra myndigheter ska ges förutsättningar för effektiv kontroll, om nödvändigt med stöd av polis och andra rättsvårdande myndigheter, säger Mats Åkerlind.
"Kommer att bli en utmaning"
Frågorna som har störst tyngd för Byggnads del är ordning och reda, pensionsfrågan och arbetsmiljöfrågan, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.
– Jag tror tyvärr det kommer att bli en utmaning att få arbetsgivarorganisationerna att backa upp våra krav på ordning och reda. Men det är helt nödvändigt om vi vill ha en schyst byggbransch som bygger för framtiden. I en modern bransch konkurrerar vi med kompetens och kvalitet, inte med slavlöner och fusk, säger han.
Andra viktiga frågor för honom är ökad jämställdhet, att kollektivavtalen utvecklas och att pensionsinbetalningar sker även innan en person fyllt 25. Arbetsmiljön, särskilt på företag utan kollektivavtal, är ett stort problem.
– Arbetsgivarna har alltid ansvar för arbetsmiljön, och det kommer vi att kämpa stenhårt för att förbättra under avtalsrörelsen, säger Johan Lindholm.