lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Avtalsrörelsens parter om sitt första möte

Publicerad: 9 mars 2020, 10:12

”Vi sparar lönebiten till sist”, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Ämnen i artikeln:

ByggnadsByggföretagenByggavtaletkollektivavtalAvtalsrörelsen

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


I fredags hade parterna som ska enas om ett nytt byggavtal en första sittning tillsammans. På plats var tio personer, fem från Sveriges Byggindustrier och fem från Byggnads. Det är tre år sedan sist. Avtalet som täcker bygg har gällt sedan dess. Men i årets omgång siktar Byggnads på ett ettårigt avtal.

– Omvärlden är så pass orolig att vi vill ha ett kort avtal på ett år, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Han ser fram emot månaderna som kommer fram till sista april då avtalet ska vara klart.

– Utifrån mitt uppdrag så är avtalsrörelsen en höjdpunkt för mig. Då kan man påverka och förändra för att göra saker och ting bättre för våra medlemmar.

Läs mer: Parterna i bygg har växlat avtalskrav

Hur är stämningen mellan parterna?

– Vi måste kunna umgås, men vi är sällan överens. I en avtalsrörelse spetsar allt till sig. Klimatet blir ett annat ju längre in i avtalsrörelsen vi kommer, säger Torbjörn Hagelin.

Står ni långt från varandra?

– När vi pratar är vi överens men när det kommer till praktisk handling är vi ofta inte överens, säger Torbjörn Hagelin.

Under fredagens första träff användes tiden mestadels till att gå igenom varandras yrkanden och att göra en omvärldsanalys. Uppemot 25 datum har bokats in de två kommande månaderna för träffar med den stora och den lilla delegationen. Förhandlingarna om lönerna sparas till sist eftersom parterna inväntar industriavtalet som löper ut sista mars. När det så kallade ”märket” har satts av industrin kan byggbranschen förhålla sig till det och gå vidare med sina anspråk. Utöver lönerna så har Byggnads valt ut tre fokusområden. Det är ordning och reda, arbetsmiljö och pensioner.

– Jag har varit i branschen sedan 1970-talet och den har aldrig varit å oseriös som nu. Arbetsmiljön är totalt havererad på många ställen, det omkommer mer än en människa i månaden och svartjobben är utbredda, säger Torbjörn Hagelin.

Torbjörn Hagelin har varit Byggnads avtalssekreterare sedan 2012. Vad har varit mest minnesvärt i förhandlingarna sedan dess?

– Vi trodde mycket på huvudentreprenörsansvaret som vi var beredda att gå i konflikt för. 2014 fick vi det. Tyvärr har det inte fallit helt väl ut utan måste styras upp ännu mer.

Mats Åkerlind, förhandlingschef hos Byggföretagen, talar om att de och Byggnads har en stor samsyn i att få bort företag som bryter mot lag och avtal.

– Men tyvärr är det stora delar av arbetsmarknaden vi inte rår över eftersom många inte har kollektivavtal.

Vad är nytt sedan förra avtalet?

– Behovet av att göra anpassningar till olika yrkeskategorier är nytt. Tidigare har vi lagt mycket fokus på bland annat träarbetare och murare medan det finns andra yrkesgrupper som inte riktigt känt igen sig i avtalet. Rivare, lösullsisolerare, mudderverksoperatör är exempel på grupper där vi kan behöva titta på arbetstidsregler bland annat.

Vilka är de stora frågorna inför årets avtalsrörelse enligt Byggföretagen?

– Arbetstidsregler och strukturen kring förtroendevaldas möjligheter att bedriva fackligt arbete på arbetsplatsen är några exempel på viktiga frågor, säger Mats Åkerlind.

Läs mer: ”Bygg har ofta präglats av tydliga motsättningar”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev