Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Beställare stöder facket vid Preemraff

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Preemraffs ledning ger sig nu aktivt in i striden om 230 thailändska byggnadsarbetares löner, skriver Byggnadsarbetaren.

Byggnads sitter i dag vid förhandlingsbordet med det thailändska bemanningsföretaget Vinc Placement och kräver att företaget betalar ut mellanskillnaden mellan den lön arbetarna fått och den lön de har rätt till enligt det kollektivavtal företaget skrivit på. Thailändarna ska enligt det få 115 kronor i timmen men eftersom arbetsgivaren har gjort avdrag för omkostnader har den verkliga lönen blivit omkring en fjärdedel så stor. Det finns dessutom uppgifter om att de anställda tvingats ljuga om vilken lön de fått. Om inte företaget kan bevisa att rätt löner betalats ut kommer Byggnads att stänga arbetsplatsen genom en indrivningsblockad.

Facket får nu stöd av beställaren Preemraff. Företagets vd och projektledning kommer att sitta med under förhandlingarna.

- Företaget kan inte stillasittande se på hur den här konflikten trappas upp utan att göra något åt den. Preemraffs ledning lämnar inte förhandlingsbordet förrän den fått fullständiga garantier om att de thailändska arbetarna får de löner som de har rätt till enligt kollektivavtalet, säger informationschefen Rustan Olsson till Göteborgsposten.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.