Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI begär medling

Publicerad: 15 februari 2012, 08:55

Parterna har svårt att komma överens om lönerna. Dessutom vill Byggnads att avtalet ska reglera säkerhet.


Det går trögt i avtalsförhandlingarna mellan Sveriges Byggindustrier, BI, och Byggnads. Tisdag den 14 februari meddelade BI att man begär frivillig medling för att kunna komma vidare.

BI skriver i ett pressmeddelande att man begär medling ”på grund av problem med tolkningen av gällande avtal och det faktum att Byggnads ligger kvar med ursprungliga lönekrav högt över den nivå som är fastställd av exportindustrin.”

– Vi kan konstatera att den grupp som har de högsta lönerna inom LO-kollektivet också är de som kräver de högsta löneökningarna. Byggnads har i dag igen förklarat att de inte accepterar den lönenivå som har satts av exportindustrin i årets avtalsrörelse, en nivå som har accepterats av byggsektorns tjänstemän, säger BI:s vice vd och förhandlingschef, Mats Åkerlind.

Frivillig medling förutsätter att båda parter är överens om detta och BI skriver att man utgår från att även Byggnads vill ha stöd i de pågående samtalen i avtalsrörelsen. Avtalet löper ut den 29 februari men kan sägas upp redan på fredag den 17 februari.

– Vi beklagar att det redan i det här tidiga skedet behövs samtalsstöd och att vi som parter inte kan ro det här i land själva. Vi känner stort förtroende för Medlingsinstitutet och är övertygande om att vi ska kunna komma vidare och träffa en överenskommelse med Byggnads, säger Mats Åkerlind.

Om parterna under pågående kollektivavtalsförhandlingar samtycker till det kan Medlingsinstitutet utse förhandlingsledare eller medlare att medverka i förhandlingarna. I praktiken går det till så att den ena parten eller parterna gemensamt önskar hjälp i förhandlingarna och vänder sig till Medlingsinstitutet för att få en förhandlingsledare eller medlare utsedd.

Byggnads skriver på sin hemsida att man har meddelat Medlingsinstitutet att man inte har något emot en frivillig medling. Samtidigt skriver Byggnads att detta förutsätter att medlingen inte bara avser lönerna utan också de övriga krav som Byggnads har framfört till BI.

Bland de kraven finns säkerheten på arbetsplatserna, en fråga där parterna har svårt att komma överens. Byggnads vill att säkerheten ska ingå i avtalsrörelsen medan BI har initierat ett säkerhetsarbete utanför avtalsrörelsen.

Också frågan om retroaktiv lön vid strandade förhandlingar har blivit segsliten.

– Vi har framfört våra krav och enbart fått tystnad till svar och nu senast en begäran om frivillig medling, säger Byggnads avtalssekreterare, säger Torbjörn Johansson.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.