Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

BI beredda att ge upp kraven - men Byggnads sa upp avtalet

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Parterna har inte lyckats enas om ett nytt kollektivavtal och vid midnatt i måndags sa Byggnadsarbetareförbundet upp det gamla. Avtalet löper därmed ut 8 november.

-Vi har suttit i en månad och försökt hitta en lösning men Sveriges Byggindustrier var inte längre beredda att förhandla, de ville bara prolongera det gamla avtalet, säger Gunnar Ericson, Byggnads avtalssekreterare.

Sveriges Byggindustriers vd, Bo Antoni bekräftar att de var beredda att prolongera avtalet men beskriver det som "worst case". BI gick ut hårt med tre prioriterade krav men var till slut beredda att släppa samtliga.

-Våra frågor kanske mår bra av att behandlas i gemensamma arbetsgrupper, säger Bo Antoni.

Gunnar Ericson tycker att Byggnads var beredda att förhandla om BI:s krav när det gäller arbetstidsfrågan och olika partsfrågor.

-Vi var beredda att diskutera långtgående förändringar som skulle gagna bägge parter men BI kan inte ens acceptera en liten justering av sitt krav. Det ska vara diktat från dem.

BI:s krav var att på byggen som omfattar färre än 1200 timmar skulle arbetsgivaren kunna göra upp direkt med arbetslaget, utan att blanda in fackets lokalavdelning. Byggnads tyckte att 1200 timmar var mycket men kunde tänka sig att förhandla om timantalet.

-Vi var beredda att göra förändringar när det gäller förhandlingsordningen men då ville vi förändra R -och S-avtalen så att det blev samma regler i samtliga avtal. Vi ville också ha samma regler för partsförhållandet i anläggningsavtalet, säger Gunnar Ericson.

Bo Antoni tycker innehållet i motkraven var det stora problemet.

-Med sådana motkrav kommer vi inte framåt. De kräver oacceptabelt mycket. Det är märkligt att diskutera inflytandefrågor istället för hur företag och medarbetare kan utvecklas och bli starkare konkurrensen i den omvärld vi verkar i. Det är i det perspektivet våra frågor bör diskuteras.

Byggnads ville försvåra för företag att kringå avtalet genom att anlita underentreprenörer men BI menar att kravet skulle få mer långtgående konsekvenser.

-Så länge de krävde ett förbud mot att använda underentreprenörer på byggen var det ingen idé att diskutera någonting. Då spelar det ingen roll vilket timtal det handlar om när det gäller förhandlingsordningen vid mindre byggen.

När BI bestämt avvisat det kravet ville Byggnads istället att lokalavdelningen ska bli part i anläggningsavtalet istället för arbetslaget som idag.

-Partsförhållandet på anläggningsavtalet är lika otänkbart det, säger Bo Antoni.

Byggnads tolkade istället BI:s ovilja att diskutera de kraven på ett annat sätt.

-Sveriges Byggindustrier verkar totalt handlingsförlamade. De driver inte ens sina egna avtalskrav utan tar tillbaka kraven. Partsförhållandet var ingen nyckelfråga men eftersom det var en fråga i samma härad som deras krav sa vi att vi ville ha samma regler för alla avtal, säger Gunnar Ericson.

Båda parter beskriver förhandlingarna som stundtals konstruktiva.

-Det finns en känsla av ett gemensamt mål långt bort, då vill vi inte börja med att ta ett steg åt fel håll, säger Bo Antoni.

Under fredagen, 4 november, fortsätter förhandlingarna under hot om strejk. Då ska parterna på nytt försöka komma överens om ett avtal för företagens 60 000 anställda på bygg -och anläggningsområdet .

-Om de inte visar någon förhandlingsvilja på fredag, då återstår bara en sak, säger Gunnar Ericson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.