Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI: Byggnads avtalskrav tvingar byggföretag att lägga ned

Publicerad: 15 mars 2016, 16:28

Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier, är orolig för att Byggnads avtalskrav kan leda till dramatiska effekter om de skulle bli verklighet.

Enligt en undersökning som Sveriges Byggindustrier, BI, låtit göra innebär Byggnads avtalskrav en kostnadsökning på 8 procent för byggföretagen. Enligt BI skulle det leda till massdöd bland byggföretagen.


Enligt en färsk rapport från BI skulle kraven och effekterna av om de blev verklighet leda till att drygt 30 procent av BI:s medlemsföretag tvingas lägga ned sin verksamhet. Vilket i förlängningen skulle göra 30 000 personer arbetslösa.

– Byggnads krav är ett hårt slag mot våra små företag som idag har små marginaler. Ett av tre företag skulle bli tvungna att lägga ned sin verksamhet. Att Byggnads dessutom lägger krav som gör deras egna medlemmar arbetslösa är anmärkningsvärt. I ett läge där byggbranschen alltmer konkurrerar på en internationell marknad är det viktigt att stärka svenska företag och medarbetares konkurrenskraft, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Läs artikel om Byggnads avtalskrav.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.