Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI: ”Det är oerhört allvarligt”

Publicerad: 30 mars 2016, 10:57

Byggnads varsel är det tyngsta på länge och kommer att påverka viktiga samhällsfunktioner så väl som den svenska lönebildningsmodellen. Det säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.


Onsdagens varsel från fackförbundet Byggnads kan få långtgående konsekvenser, enligt Sveriges Byggindustrier.

– Byggnads varsel är oerhört allvarligt och tungt och detta i en tid när vi står inför enorma utmaningar och ska bygga 700 000  bostäder, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Han anser att de krav som facket har ställer äventyrar lönebildningen totalt sett i Sverige i och med att man även vill spräcka märket löneökningar, som sätts av den exportberoende industrin.

– Om Byggnads skulle få igenom sina krav så skulle ett av tre medlemsföretag riskera sin överlevnad. Vi har räknat ut att deras krav i praktiken kostar våra medlemsföretag 8 procent och det kräver man utan att skämmas det minsta, säger Mats Åkerlind.

Kostnadsökningarna beror både på krav på reella löneökningar och på att fackets krav skulle innebära kraftigt ökad administration för medlemsföretagen. Han tror att Byggnads och 6F har haft en fastlagd plan att varsla om strejk oavsett hur samtalet i förhandlingsrummet har gått.

– Byggnads har inte varit konstruktiva i någon del. Jag tycker att de hanterar oss som om vi är fienden i stället för deras närmaste allierade, säger Mats Åkerlind.

Byggnads varsel omfattar cirka 60 företag och omkring 100 byggarbetsplatser.

– Varslet är ett av de tyngsta på länge. Det drabbar alla. Sjukhus, bostadsbyggen, industrier. Både stora och små företag och även stora materialleverantörer. Det får långtgående konsekvenser, säger Mats Åkerlind.

Nu väntar parterna på att kontaktas av Medlingsinstitutet och på att medlare ska utses.

– Vi avbryter alla fysiska kontakter med våra motparter under medlingen, säger Mats Åkerlind.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.