Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI-företag stäms på 4.3 miljoner kronor

Publicerad: 23 april 2014, 09:18

Stämningarna gäller bland annat ICDS arbeten vid nya Triangeln i Mamö. Foto: Jin Zan

Foto: Jin Zan

Byggnads stämmer det irländska bolaget ICDS Constructors på totalt 4,3 miljoner kronor för brott mot kollektivavtalet.


Ämnen i artikeln:

ByggnadsBI Norwegian Business Schoolkollektivavtalutländsk arbetskraftArbetsdomstolen

Vid två tillfällen de senaste veckorna har Byggnads stämt det irländska företaget ICDS Constructors, som är medlem i Sveriges Byggindustrier, till Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet. I den första krävs företaget och Sveriges Byggindustrier på 3,5 miljoner kronor i allmänt skadestånd. I den andra kräver facket ytterligare 800 000 kronor. Anledningen är att facket anser att det irländska bolaget har betalat ut för lite lön till de utländska yrkesarbetare som arbetar i Sverige.

ICDS Constructors arbetar som underentreprenör i Sverige sedan 2009. Enligt stämningsansökan är deras arbetstagare så kallade ”skilled workers”, som har yrkeskompetens från hemlandet. Det innebär att de ska ha full lön, men det har de inte fått, enligt Byggnads. Stämningsansökan rör utländska arbetstagare som jobbat på flera olika byggen i Skåne. Där har de bara fått 88 procent av den lön de har rätt till, enligt Byggnads. Eftersom det irländska bolaget är medlem i Sveriges Byggindustrier och bundet av Byggavtalet innebär det ett brott mot kollektivavtalet - Byggavtalet.

Företaget motiverar den lägre lönen med att arbetstagarna saknar svenska yrkesbevis. Sveriges Byggindustrier, BI, stödjer medlemsföretagets uppfattning om byggavtalets regler.

- Det är märkligt att Byggnads väljer att stämma ett företag som inte har brutit mot kollektivavtalet. Ännu konstigare blir det eftersom inga individer har krävt någon ersättning utan Byggnads vill själva ha 3,5 miljoner kronor för kollektivavtalsbrott säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.