Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI: ”Nu har vi en siffra som vi avser hålla”

Publicerad: 1 april 2016, 09:38

Industrins parter har tecknat ett ettårigt avtal som ger ett lönepåslag på 2,2 procent. Det är den nivån som Sveriges Byggindustrier tänker hålla sig till i förhandlingarna med facket, men Byggnads och 6F står fast vid sitt yrkande om ett lönepåslag på 3,2 procent.


Industriavtalet, som brukar kallas för märket i svensk lönebildning och vara normerande för andra avtalsområden på arbetsmarknaden, men i år saknas den samordning inom LO-kollektivet som varit bruklig de senaste 20 åren.

Enligt Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, påverkar det faktum att industrin nu har tecknat ett avtal inte förhandlingarna om Byggavtalet särskilt mycket.

– Inte mer än att vi nu har vi en siffra som vi avser hålla. Vad Byggnads tänker vet jag inte, men för oss är det självklart att vi respekterar nivån som industrin har satt, säger Mats Åkerlind.

Byggindustrin har ännu inte fått tag i Byggnads men enligt uttalanden i andra medier står Byggnads fast vid sitt yrkande på 3,2 procent.

– Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och inser att nivån är för hög, säger Mats Åkerlind.

I dag, fredagen den 1 april, träffar parterna medlarna för första gången.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.