lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI och Byggnads har växlat avtalskrav

Publicerad: 22 februari 2016, 13:51

Bild 1/2  Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på BI. Foto: Rosie Alm

I dag har Sverige Byggindustrier, BI, och Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, växlat krav inför avtalsrörelsen 2016. ”Jag vill inte kommentera Byggnads krav i nuläget. Men jag kan säga att det är omfattande och väldigt kostsamma krav”, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.

Ämnen i artikeln:

ByggnadsBI Norwegian Business SchoolByggavtaletkollektivavtalAvtalsrörelsen

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Bland BI:s krav finns slopade ackord, fryst grundlön och en ny tidsbegränsad anställningsform för enklare arbetsuppgifter. Enligt Mats Åkerlind är ackorden i byggbranschen ett stort problem, inte minst för mindre företag.

– Det är en utmaning för byggbranschen att vi behöver 700 000 nya bostäder samtidigt som vi har brist på personal. Det kräver ett enkelt och konkurrenskraftigt kollektivavtal. Vi kan inte ha avtal som kräver tunga administrativa system. Det skrämmer bort mindre företag, säger Mats Åkerlind.

Även grundlönen i Byggavtalet, som i dag ligger på nästan 26 000 kronor, menar han är ett hot mot konkurrensen, och en för hög tröskel för ungdomar och långtidsarbetslösa.

– Vi föreslår i stället en ny anställningsform, en form av praktik där man kan prova på enklare arbetsuppgifter och se hur en byggarbetsplats fungerar. Efter den kan man sedan gå vidare och utbilda sig till tjänsteman eller yrkesarbetare, säger Mats Åkerlind.

Bland Byggnads krav finns i stället en låglönesatsning, fler lärlingsplatser och att BYN, Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, används för att underlätta etableringen av nyanlända.

– Byggnads vet vilken riktning vi vill att byggbranschen ska ta. Lika villkor för alla där kvinnor och män, nyanlända och ungdomar jobbar sida vid sida, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

En annan knäckfråga gäller nivån på löneökningarna där Byggnads begär 3,2 procent på ett år medan BI vill ha löneökningar i nivå med industrins märke. Industriförbunden har begärt 2,8 procent på ett år.

BI och Byggnads träffas och fortsätter förhandlingarna den 25 februari.

Kraven inför avtalsrörelsen 2016 i korthet

Sveriges Byggindustrier yrkar på:

■ Frysta minimilöner.
■ Ny anställningsform, så kallad introduktionsanställning, på längst 18 månader. Där lönen är 65 procent av minimilönen, cirka 16–17 000 kronor i månaden.
■ Månadslön i stället för ackord.
■ Industriavtalet ska sätta märket för löneökningarna.

Byggnads yrkar på:

■ Löneökningar på minst 800 kronor och ett löneutrymme på 3,2 procent i löneökning på ett år.
■ Ökat skydd för arbetstagarnas integritet och begränsning av osäkra anställningsformer enligt 6F:s avtalsplattform. Där ingår även en satsning för att minska löneklyftor mellan kvinnor och män, satsning på de lägst avlönade.
■ Fler lärlingsplatser.
■ Underlätta etablering av nyanlända genom BYN.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev