Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI och Byggnads växlar avtalskrav

Publicerad: 26 januari 2017, 12:46

Bild 1/2  Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Foto: Byggnads

I dag den 26 januari har Sveriges Byggindustrier och Byggnads växlat avtalskrav. Parternas olika ståndpunkter vad gäller bland annat lönenivåer och ansvaret för en god arbetsmiljö på byggarbetsplatserna är tydliga, men tonen är fortsatt god inför årets avtalsrörelse.


Ämnen i artikeln:

Byggavtalet

Under förmiddagen har Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, och Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, träffats för att utväxla avtalskraven. Byggnads vill ha en löneökning på 2,8 procent, en nivå som sattes gemensamt av LO-förbunden i oktober. ”För högt”, sa Mats Åkerlind när beskedet kom i oktober.

Läs mer: LO kräver löneökningar på 2,8 procent.

Byggnads kräver också bland annat extra satsningar på pensionen, en timme till i arbetstidsförkortning, och att utländska yrkesarbetare ska få samma lön som svenska – i dag anger byggavtalet att arbetare utan svenskt yrkesbevis kan betalas 88 procent av den fulla lönen. Frågan om utländska arbetares lönenivå var uppe i Arbetsdomstolen i höstas.

Läs mer: Byggnads gick på nit i domstol.

Men högst upp på Byggnads lista finns krav på ett utvecklat huvudentreprenörsansvar för att förbättra arbetsmiljön på byggarbetsplatserna. I en intervju med Byggnadsarbetaren uppger Torbjörn Hagelin att en av de allra viktigaste frågorna för Byggnads i årets avtalsrörelse är ordning och reda på byggarbetsplatserna, inklusive arbetsmiljöfrågorna. Parternas olika utgångspunkt när det gäller hur branschen ska förbättra arbetsmiljön blev tydlig i efterdyningarna av ett program om en dödsolycka som SVT:s Uppdrag Granskning sände förra veckan.

Läs mer: Strid om ansvarsregler efter dödsolycka.

Så här kommenterar Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, Byggnads yrkande på ett utökat huvudentreprenörsansvar för arbetsmiljön:

– Det är en väldigt komplicerad fråga. Det pågår flera parallella processer som påverkar. Det här berörs av närvaroliggarlagen, arbetsmiljölagstiftningen och ett antal utredningar av riksdag och regering. Det är diskussioner som förs samtidigt med våra avtalsförhandlingar. Det är viktigt att ta hänsyn till det så att vi inte får dubbelregleringar, säger han.

Samtidigt målar båda parter upp en bild där den oorganiserade delen av branschen, med företag som inte är medlemmar i Sveriges Byggindustrier och där de anställda saknar kollektivavtal, som ett gemensamt problem, bland annat för arbetsmiljöarbetet.

– Det är viktigt att vi ökar antalet medlemsföretag i Sveriges Byggindustrier. Får vi inte fler företag att teckna kollektivavtal är det skadligt för hela branschen. Vi har tagit många steg i rätt riktning, men det räcker inte, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd för Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustriers yrkanden i avtalsrörelsen omfattar bland annat förändrade löneregler som utökar möjligheten till lokala löneöverenskommelser och förändrade arbetstidsregler för att skapa en större flexibilitet.

Klockan 15.00 i dag ska Sveriges Byggindustriers stora byggdelegation träffas. Då ska Mats Åkerlind redogöra för Byggnads avtalskrav och förankra det fortsatta avtalsarbetet med medlemsföretagens representanter.

Inför årets avtalsrörelse har tonen mellan parterna varit god, både Sveriges Byggindustrier och Byggnads har gått ut med budskapet att de önskar en lugn avtalsrörelse som präglas av samförstånd. De senaste årens avtalsrörelser inom byggbranschen har kantats av medlare och stridsåtgärder men nu uppger båda parter att de strävar efter att det ska bli en lugn avtalsrörelse.

– Dagens möte har andats samförstånd även om det finns delar av Byggnads yrkanden som vi har svårt för, liksom det finns delar av våra yrkanden som Byggnads har svårt för, säger Mats Åkerlind.

Det befintliga Byggavtalet löper ut den 30 april. Under de tre månaderna fram till dess har Sveriges Byggindustrier och Byggnads 20 bokade förhandlingstillfällen. Nästa gång de träffas för förhandling är torsdag den 2 februari.

– Vi är inte intresserade av någon konflikt. Jag vill lyfta fram de konstruktiva diskussioner som vi haft i våra gemensamma arbetsgrupper under hösten. Vi är nära överenskommelser i ett antal frågeställningar som inte berörts av någon av parterna i dag, det gäller till exempel praktik för nyanlända. Når vi samförstånd i de frågorna banar det väg för en konstruktiv avtalsrörelse även för andra frågor, säger Mats Åkerlind.

Utöver Byggavtalet förhandlar Sveriges Byggindustrier även om Väg- och banavtalet med Seko och Sveriges Ingenjörer samt om Tjänstemannaavtalet med Unionen och Ledarna. Avtalskraven för Väg- och banavtalet växlas den 1 februari och avtalskraven för Tjänstemannaavtalet växlas den 2 februari.

Sveriges Byggindustriers avtalskrav i korthet

■ Förändrade löneregler, exempelvis genom att utöka möjligheten till lokala löneöverenskommelser med den fackliga förtro­endemannen i företagen.
■ Förändrade arbetstidsregler, exempelvis genom att utöka tidsspannet inom vilken den ordinarie arbetstiden kan förläggas från klockan 06.45 – 16.00 till klockan 06.00 och 18.00.
■ Anpassning av resereglerna till gällande skattelagstiftning för bygg- och installationssektorn.

Läs Sveriges Byggindustriers avtalskrav i sin helhet här.

Byggnads avtalskrav i korthet

■ Utveckla huvudentreprenörsansvaret
■ Höj de lägsta lönerna mest
■ Tidsbegränsningen på havandeskapslön tas bort.
■ Lika lön för utländsk arbetskraft
■ Extra satsningar på pensionen
■ En timme till i arbetstidsförkortning.

Läs Byggnads avtalskrav i sin helhet här.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Byggavtalet

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.