Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI och Seko utväxlade bud

Publicerad: 4 mars 2010, 14:55

Det bör finnas förutsättningar för konstruktiva avtalsförhandlingar mellan BI och Seko även i år, säger Göran Landgren, ordförande i BI:s väg- och bandelegation.


På torsdagen utbytte parterna sina yrkanden för avtal 2010. Göran Landgren betonar att när det gäller kostnadsnivåerna är BI:s utgångspunkt att Sveriges konkurrenskraft måste bevaras och helst förstärkas.

-Därför är det viktigt att arbetskraftskostnaderna inte höjs mer i Sverige än i våra viktigaste konkurrentländer. Den internationellt konkurrensutsatta industrin ska därför vara märkessättande.

BI yrkar även om en översyn av reglerna kring anställningsformen tillsvidaresäsong, en förbättrad hantering av tidsbegränsade anställningar, nya regler om personalutrymmen samt förändringar i bergrumsbestämmelserna – allt i syfte att fortsätta den långsiktiga processen mot ett modernt infrastrukturavtal.


Seko konstaterar i sina yrkanden att antalet anställda i små företag ökar inom avtalsområdet.  

Lönesystemet i avtalet utgår från lokala förhandlingar i företaget. Seko tror att partsförhållandena i dessa är ojämna och att arbetsgivaren i många fall sätter lönen och att detta resulterar i lägre löner för småföretagens anställda jämfört med storföretagens.

Seko vill inte att underentreprenörer ska konkurrera med låga löner och kräver därför högre grundlöner och  mindre skillnader till branschens snittlöner

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.