Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI och Svevia sluter avtal

Publicerad: 5 maj 2011, 10:37

Men ett nytt medarbetaravtal måste finnas innan Svevia kan bli medlem i Sveriges Byggindustrier fullt ut.


Statliga Svevia tar ett steg närmare fullt medlemskap i Sveriges Byggindustrier, BI. På BI:s stämma den 5 maj kunde BI:s vd Ola Månsson berätta att Svevia har slutit ett serviceavtal med BI.

– Det är naturligt att vi tar detta steg nu. BI och Svevia har under en längre tid samarbetat i olika arbetsgrupper med siktet inställt på fullt medlemskap för Svevias del, sa BI:s vice vd Mats Åkerlind på stämman.

I Byggindustrin 14.11 kunde vi berätta att Svevia siktar på fullt medlemskap i BI inom tre år.

– Ja, inom tre år räknar vi med att ha kommit med i BI, sa då Svevias vd P-O Wedin.

Ett villkor för att Svevia ska kunna bli medlem i BI är att det finns ett färdigt infraavtal eller medarbetaravtal med lika villkor för arbetare och tjänstemän.

Diskussioner om ett sådant avtal pågår, något som vi berättade om i Byggindustrin 1.11

Det serviceavtal som BI och Svevia nu har slutit innebär ett samarbete när det gäller branschfrågor. Däremot omfattar samarbetet inte arbetsgivarfrågor. Först när Svevia är medlem i BI kan Svevia också delta i BI:s arbete inom arbetsgivarfrågor.

– När vi har träffat ett modernt medarbetaravtal, blir Svevia fullt ut medlem i BI enligt den uppgörelse som vi har träffat, sa Ola Månsson i sitt vd-anförande på BI-stämman i Näringslivets Hus i Stockholm.

BI har pekat ut det man kallar ett modernt medarbetaravtal som ett av sina prioriterade mål. Ett sådant avtal skulle bland annat innebära att gränserna mellan tjänstemän och yrkesarbetare försvinner, att företagen kan träffa egna avtal med sina medarbetare, att lokala företagsklubbar får förhandlingsmandat och att lönebildningsfrågor får ökad flexibilitet.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.