söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI: "Omfattningen på detta är exceptionell"

Publicerad: 5 april 2016, 11:28

Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier. Foto: Rosie Alm

Byggnads strejkvarsel är betydligt mer omfattande än vad som framgår vid en första anblick. Det hävdar Sveriges Byggindustrier.

Ämnen i artikeln:

Byggavtaletkollektivavtal

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Byggnads strejkvarsel är betydligt mer omfattande än vad som framgår vid en första anblick. Det hävdar Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier har analyserat det varsel Byggnads lade den 30 mars och kommit till slutsatsen att en strejk kommer att slå mycket hårdare än de drygt 100 arbetsställen och 2 600 medarbetare som fackförbundet har varslat om.

Sammanlagt påverkar varslet 525 arbetsplatser och 9 700 medarbetare, enligt arbetsgivarorganisationen.

– Omfattningen på detta är exceptionell och konsekvenserna för tredje man är mycket större än vi trodde först. Redan i första steget när det närmare 1000 personer som drabbas, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

Hur hårt varslet slår är en beräkning vi göra utifrån att ha talat med de företag som är drabbade.

– Vissa av de anställda som varslats, till exempel kranförare, påverkas väldigt mycket och stoppar hela verksamheten, Mats Åkerlind.

Han anser att Byggnads varsel är djupt oansvarigt.

– Det drabbar alla. Sjukhus, bostadsbyggen och industrier. Både stora och små företag och även stora materialleverantörer berörs, säger Mats Åkerlind.

Nu tittar Sveriges Byggindustrier på hur organisationen kan skydda sina medlemsföretag i händelse av konflikt.

– Det finns olika typer av stödåtgärder, ekonomiskt stöd och annat som vi håller på och tittar på nu hur vi kan agera för att skydda och stödja våra medlemmar i det här svåra läget, säger Mats Åkerlind.

Tittar ni även på möjligheten att varsla om lockout?

– Vi funderar på alla möjliga åtgärder även om jag inte specifikt vill nämna den åtgärden. Arbetsgivarens möjligheter att påverka förhandlingarna är små. Däremot kan vi försöka skydda våra medlemmar så gått det går, säger Mats Åkerlind.

Parterna i konflikten har träffat medlarna under helgen, i måndags och i dag, tisdag.

Vad tror du om chanserna att avvärja en strejk?

– Medlarna har alltid lyckats med det tidigare. Jag hoppas att de gör det även denna gång till slut. Och vi ska göra vårt bästa för att undvika konflikt, men vi har också starka förväntningar från våra medlemsföretag att vi ska förändra kollektivavtalet och anpassa det efter deras verksamhet. Det finns en väldigt stark uppslutning kring våra frågor och många som uttrycker sitt stöd, säger Mats Åkerlind.

Sveriges Byggindustriers analys av Byggnads strejkvarsel

Dessa beräkningar berör endast de arbetsplatser som tas ut den 12 april, det som är den första varselvågen. Byggnads totala varsel omfattar ytterligare företag och tusentals medarbetare.

Bland de företag som indirekt drabbas finns kran-, maskin- och betongföretag. Dessa företag utgör centrala delar i ett byggprojekt. Hela byggproduktionen är beroende av dessa företag. Effekterna av att man tar ut till synes få kranförare medför stora indirekta störningar på produktionen vilket innebär att hela bygget avstannar.

12 april:

Arbetsplatser

Medarbetare

Arbetsplatser som direkt drabbas:

75 arbetsplatser

3318 personer

Arbetsplatser som indirekt drabbas pga. att leverantörer av betong, kranar, maskiner etc. hindras:

450 arbetsplatser

6382 personer

Totalt:

525 arbetsplatser

9 700 personer

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev