söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI: Strejkvakter använder oschyssta metoder

Publicerad: 14 april 2016, 13:41

Byggnads har uppmanat sina medlemmar att bryta mot reglerna, enligt Sveriges Byggindustriers konfliktgrupp. Den har fått in uppgifter om att Byggnads strejkvakter vid flera tillfällen har hindrat arbetare som inte är uttagna i konflikten från att utföra sitt jobb eller komma in på Byggarbetsplatsen.

Ämnen i artikeln:

ByggavtaletkollektivavtalAvtalsrörelsen

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Enligt Staffan Sjömark, som sitter i Sveriges Byggindustriers konfliktgrupp, handlar det bland annat om att företagets anställda som inte är uttagna i strejken har hindrats från att komma in på byggplatsen, att de har fotograferats och tvingats visa sina ID06-kort för strejkvakterna och att de skulle ha uppmanats att göra så av Byggnads.

Enligt Anneli Ohlsson-Anderbjörk, förbundjurist på Byggnads, har det inte gått ut några sådana direktiv från Byggnads.

- Nej, om det nu stämmer, har de inte fått några sådana direktiv från oss, säger hon.

En fråga som däremot har kommit upp under konfliktens första dagar och som Anneli Ohlsson-Anderbjörk och Tomas Weiss, biträdande förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, håller på att utreda just nu är frågan om hur långt den så kallade neutralitetsrätten för arbetare som tillhör ett annat fackförbund eller är oorganiserade sträcker sig.

Det har förekommit strejkvakterna på har stoppat kran- och betongpumpmaskinsförare som inte är med i Byggnads att utföra sitt jobb.

– Ja, det har förekommit missförstånd kring neutralitetsrätten, att är en kranförare uttagen i konflikt så ska ingen köra den. Det kan vara svårt att förstå vad ett strejkvarsel innebär. Det är dessa frågor vi försöker reda ut nu, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

Att en betongpump eller en kran skulle vara ”smittad” av strejken stämmer inte.

– Vi kan inte ta ut en kran eller en betongpump, objekt, i konflikt, bara människor, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

Enligt neutralitetsrätten har en arbetare som tillhör ett annat fackförbund eller är oorganiserad rätt att förhålla sig neutral i en konflikt. Det innebär i princip att en person som är arbetar som kran- eller betongpumpsförare på ett företag som arbetar på en arbetsplats som är uttagen i strejk har rätt att utföra det jobbet, men också att förhålla sig neutral i konflikten och därmed inte göra det.

– Det är upp till den enskilde att avgöra, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

Är det så att det finns ett stort tryck från Byggnads medlemmar att den som inte är uttagen i konflikten ska förhålla sig neutral?

– Det är inte otänkbart att det kan finnas ett tryck. Det är ingen fråga som har nått mig, men det är nog inte så populärt om det skulle hända, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

Andra frågor som Anneli Ohlsson-Anderbjörk har på sitt bord just nu handlar om gränsdragningsfrågor kring arbetsuppgifter där byggnads har blockerat arbetsuppgifter som gäller inom Byggavtalet men där samma arbetsuppgifter också gäller inom exempelvis Sekos avtalsområde.

Relaterade artiklar

Serneke hackkyckling när Byggnads strejkar

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev