Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

BI vill modernisera avtalen

Publicerad: 20 oktober 2008, 14:53

Sveriges Byggindustrier vill genomföra förenklingar i sina avtal med Byggnads. I de förslag som överlämnades till Byggnads på måndagen vill BI se lokala fackklubbar, MB-grupper,  som en ny förhandlingspart. De lokala parterna kan vid behov begära biträde av BI respektive Byggnads lokalavdelning.   BI föreslår också att alla löneformer ska vara tillåtna på alla typer av projekt.


BI och Byggnads träffade våren 2007 ett treårigt avtal som löper till den 31 mars 2010. Det tredje avtalsåret är uppsägningsbart. Den 30 september utnyttjade Byggnads denna möjlighet och överlämnade samtidigt sitt förslag till nytt kollektivavtal.


– Den här avtalsrörelsen ska inte medföra kostnadsökningar utöver dem som avtalades våren 2007, säger Byggnads, vilket byggarbetsgivarna givetvis ser som ett mycket positivt anslag inför förhandlingarna, kommenterar BI:s VD Bo Antoni.

Byggnads har i sina kommentarer till uppsägningen betonat att de vill förenkla och förbättra avtalen och att både Byggnads medlemmar och arbetsgivarna ska tjäna på detta.

– Det faktum att både företagens medarbetare och företagen ska tjäna på förändringarna medför att förhandlingarna måste präglas av samsyn i de principiellt viktiga frågorna, fortsätter Bo Antoni. Därför är det viktigt att tidigt i förhandlingsprocessen enas om vilka frågor som är principiellt viktiga och hur de ska lösas.

BI har i ett brev, inkl nya avtalsförslag, redogjort för hur BI ser på förhandlingarna och vad byggarbetsgivarna önskar förändra i denna avtalsrörelse. Byggarbetsgivarnas långsiktiga mål är ett medarbetaravtal som omfattar alla yrkesarbetare och tjänstemän i byggsektorn.

I andra sektorer av näringslivet finns möjlighet att bilda fackklubbar i företagen. Klubbarna hanterar de flesta frågor som gäller förhållandena på arbetsplatsen direkt med sina arbetsgivare.

– Byggarbetsgivarna vill att fackklubbar ska kunna etableras även i byggföretagen. Som ett första steg vore det bra om MB-grupperna finge ett utökat mandat att träffa överenskommelser med sina arbetsgivare, säger Bo Antoni.

Löneformerna diskuteras i varje avtalsrörelse. BI:s förslag är att alla löneformer, även ackord, ska vara tillåtna på byggarbetsplatserna men utan att någon löneform prioriteras framför någon annan. MB-grupperna och företagen borde kunna hantera denna fråga.

– Vi är övertygade om att både Byggnads medlemmar och arbetsgivarna tjänar på att beslut fattas av dem som är direkt berörda, avslutar Bo Antoni, som har stora förhoppningar om att BI och Byggnads i den här avtalsrörelsen verkligen ska klara av att förenkla och förbättra kollektivavtalen.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.