Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Bygganställda nappade på konvertibler

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Flera företag i byggbranschen har på senare tid lockat sina anställda med chansen att bli delägare i företaget via aktier och konvertibler. När Peab lät sina anställda teckna konvertibler var intresset stort. 41 procent av dem köpte konvertibler förra året.


Peab har cirka 12 600 anställda i Sverige, Norge och Danmark. Under några veckor i november och december förra året fick de chansen att köpa konvertibler i företaget. Erbjudandet blev populärt och 41 procent av de som jobbar i Peab och Peab Industri valde att hoppa på tåget.

- Det är mycket glädjande att så många av våra anställda har tagit möjligheten att köpa konvertibler och därigenom på sikt bli delägare i Peab, säger Peabs vd Mats Paulsson.

Sammanlagt emitterades 8,8 miljoner personalkonvertibler för 598 miljoner kronor. De anställda fick köpa dem för 68 kronor styck och det anmälda teckningsbeloppet från de anställda uppgår nu till 1669 miljoner kronor, vilket betyder att det blivit en överteckning. Konvertiblerna kan bytas in mot aktier efter tre, fyra eller fem år.

I praktiken innebär systemet med konvertibler att de som tecknar sig lånar ut pengar till Peab mot ränta. Tidningen Byggindustrin talade med Peabs vice vd och ekonomichef Mats Leifland i samband med att programmet lanserades. Han förnekade då att erbjudandet skulle vara ett sätt för företaget att få in kapital.

- Nej, absolut inte. För oss är det mycket viktigare att medarbetarna är med och får del av den vinstutveckling som de är med och skapar, sade Mats Leifland vid lanseringstillfället.

Peab genomförde ett motsvarande program 2005. Då fick personalen köpa konvertibler för 87 kronor, idag har värdet stigit till 150 kronor. Även JM och Skanska har på senare tid valt att låta sina anställda delta i olika program som ska leda till att de får del av vinstutvecklingen. JM har både ett konvertibelprogram och ett prestationsaktieprogram. Skanska lockar sina medarbetare med aktier.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.