onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

“Byggavtalet är Sveriges kanske sämsta kollektivavtal”

Publicerad: 12 september 2019, 11:16

Byggentreprenadbolagen tjänar för lite pengar med tanke på den risk de tar och byggsektorn som helhet är ineffektiv. Det är några av utgångspunkterna för Mikael Anjous bok ”Den ineffektiva byggbranschen” som släpptes på torsdagen.

Ämnen i artikeln:

Byggavtaletkollektivavtal

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Han är tidigare vice koncernchef på Einar Mattsson och har under sina år i byggbranschen samlat på sig en mängd tankar och förbättringsförslag som nu har blivit en bok.

Mikael Anjou kallar det han skrivit för en debattbok. Han är fast övertygad om att byggbranschen kan bli mer effektiv –  om bolagen, politiken och arbetsmarknadens parter vågar tänka nytt.

– Det är inte antalet företag som är problemet utan strukturerna i branschen, säger Mikael Anjou.

Vill göra om byggavtalet

En sak han pekar på är byggavtalet, “kanske Sveriges sämsta kollektivavtal”, som han själv säger.  Han är inte mot kollektivavtal som modell utan vill förändra det befintliga.

– Alla i ett arbetslag på en arbetsplats har samma lön. Den förhandlas av fackets representant och arbetsgivaren för hela gruppen. Det finns ingen individuell lönesättning alls. Vanligtvis har man en dialog med sin chef om vad man har för lön och hur den kan bli bättre. Dagens system underminerar ledarskapet och skapar ineffektivitet, säger han.

Hämmar utveckling

En annan dålig effekt av kollektivavtalet, menar Anjou, är att det bevarar skråväsendet och hämmar kompetensutveckling.

– Ta en snickare som har talang för att sätta kakel. Om han ska få göra även det på en arbetsplats måste han först gå som lärling till 88 procent av sin lön och sedan gå tillbaka och få samma lön som tidigare. Det vore mycket bättre om branschen uppmuntrade till vidareutbildning, säger Mikael Anjou.

En annan sak han vill förändra är standarden kring upphandlingar, där nästan varje projekt upphandlas som ett unikt projekt. Vilket gör det svårt för ett byggbolag att skala upp, lära sig och sprida kunskap om tidigare projekt.

Mikael Anjou menar också att beställarna många gånger behöver ta ett större ansvar för produktutvecklingen för att säkra den framgent.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev