Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Byggettan stoppar Diparts lönesystem

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Diparts egna lönesystem stoppades i sista stund. Byggettan anser att det strider mot kollektivavtalet och har begärt förhandling.

-Vi får ta ett steg tillbaka och det tycker vi är beklagligt. Nu ligger lönesystemet på is till dess att vi hört vad Byggettan och Byggmästarföreningen har att säga, säger Jens Hoffman, Diparts vd.

Byggindustrin har skrivit om arbetet med att ta fram ett lönesystem som passar både företaget och medarbetarna. Efter en lång process där alla i företaget haft chansen att tycka till togs ett majoritetsbeslut om att införa ett nytt system.
Grunden är en baslön som ökar med ålder och har tillägg för yrkesbevis, skyddsombud och förstemän. På toppen läggs en bonus, som bland annat låter kunderna bedöma hur väl Dipart lever efter sina kärnvärden.

Processen med lönesystemet har varit intern i företaget. Varken arbetsgivarförbund eller facket har blandats in. Jens Hoffmann erkänner att de inte är några experter på kollektivavtalet.

-Vi har utgått ifrån vår uppfattning om hur ett lönesystem kan stötta vårt företag, våra medarbetare och vårt sätt att arbeta. Eftersom alla anställda får löneförhöjningar enligt avtal och lönesystemet i sig innebär löneförhöjningar för de flesta kunde jag inte tänka mig att facket hade några invändningar, säger Jens Hoffmann.

Dipart var bara en dag ifrån att sjösätta lönesystemet när Byggettans mätningsföreståndare Johan Lindholm ringde och meddelade sin syn.

-Så som lönesystemet beskrevs i artikeln i Byggindustrin så stämmer det inte med kollektivavtalet. Mycket mer än det vet jag inte. Det får vi diskutera vid förhandlingen, säger Johan Lindholm.

Hans Åkerlund på Stockholms byggmästarförening har tagit emot en begäran om förhandling om förmodat kollektivavtalsbrott på Dipart. Hans inställning är att företaget inte kan ha gjort något fel eftersom man inte infört lönesystemet. Och de kanske inte heller måste göra så mycket för att det ska stämma med kollektivavtalets bestämmelser i det så kallade R-avtalet (för rot-jobb).

-Grunden i Diparts lönesystem ser jag inget problem med. Differentierade tidlöner är okej enligt R-avtalet, säger Hans Åkerlund.

Johan Lindholm vill inte före förhandlingen svara på frågor om på vilka punkter de har invändningar mot systemet, bara att helheten inte stämmer med avtalet.

Som Jens Hoffmann nu uppfattat avtalet kan bonusen göra att lönesystemet klassas som prestationslön. Och då gäller andra regler och man måste förhandla med facket.

Johan Lindholm förvånades över att lönesystemet togs fram utan att någon från avdelningen var med.

-Lokalavdelningen äger lönefrågan enligt avtalet, säger han.
För Diparts ledning är det viktigt att inte släppa lönefrågan ifrån sig.

-Lönesystem är ett strategiskt verktyg för företag i sin verksamhet. Det är då en företagsfråga hur själva konstruktionen av systemet ser ut, säger Mats Hoffmann, som lett arbetet med att ta fram det nya lönesystemet.

I det arbetet är bonussystemet centralt.

-Vi vill med vårt bonussystem uppmuntra oss själva till att leva efter våra värderingar. Vi ska utföra fackmannamässiga jobb, bemöta våra kunder på ett artigt och respektfullt sätt, se till att vår arbetsmiljö är bästa möjliga och vi ska samtliga se till företagets bästa när det gäller vår ekonomi.

De vet ännu inte riktigt hur men på något sätt kommer arbetet med ett nytt lönesystem att fortsätta.

-En egen modell blir det på ett eller annat sätt och där måste jag som företagsledare kunna ha ett ord med i laget, säger Jens Hoffmann. Många av våra killar ser fram emot det här nu.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.