Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Byggföretag i blockad vägrar avtal

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Mipa bygg jobbar med en villa i Svarte utanför Ystad. Klamberg & Cieplik renoverar en fastighet i Lund.
Båda företagens arbetsplatser har försatts i blockad av Byggnadsarbetareförbundet.

-De vägrar att teckna kollektivavtal, säger Gunnar Ericsson, Byggnads avtalssekreterare.

Ingen av byggnadsarbetarna på någon av arbetsplatserna är medlemmar i Byggnadsarbetareförbundet och företagen har inga planer på att teckna hängavtal, trots fackets stridsåtgärder.

-Vi har väl avtalsfrihet i det här landet? Killarna kan inte få det bättre än vad de har det hos oss. Varför ska vi då betala pengar till Byggnads, frågar sig Per-Ola Månsson, som driver Mipa Bygg tillsammans med Christer Jönsson.

De har fyra anställda och alla är, enligt företaget, oorganiserade.

Gunnar Ericsson fattar beslut om blockader och han har inte fått några signaler om dåliga arbetsförhållanden på de arbetsplatser som försatts i blockad. Beslutet har enbart grundats på att företagen vägrat teckna avtal.

-Det kräver vi av alla företag som sysslar med byggverksamhet.

Mipa Bygg har begärt pengar av Byggnads för att komma till förhandling och Per-Ola Månsson säger att polisen får hämta dem för att de ska komma till en medling.

Byggnadsarbetare som är anställda i ett företag anslutet till Sveriges Byggindustrier får löneavdrag på 1,5 procent för granskningsarvode. De företag som tecknar hängavtal ska betala in granskningsarvodet och får inte dra det från den anställdes lön. Reglerna gäller oavsett om byggnadsarbetarna är medlemmar i Byggnads eller ej. Om företagen jobbar med nyproduktion kräver Byggnads ackord som löneform och tar då också mätningsarvode.
Det systemet kritiserar även Igor Klamberg, som tillsammans med Marek Ceplik driver det andra skånska företaget som sattes i blockad under loppet av några dagar.

-De försöker skrämma mig och hota mig men vill bara ha pengar till sin verksamhet. Jag tror inte på de här stora organisationerna där ledarna gått på porrklubbar och annat för andras pengar, säger Igor Klamberg.

Ombudsmän från Byggnads avdelning i Lund har besökt hans byggen tidigare och han har då förklarat för dem att han inte har några anställda utan hyr in självständiga egenföretagare från Polen, som jobbar med murning och puts.

-Jag har försökt att visa alla papper och förklara men Byggnads lyssnar inte. Ingen utnyttjar företagarna och de kan själva välja uppdragsgivare. Många av dem jag anlitat har också gått vidare till andra som kanske betalat bättre. Och det står dem fritt att göra det.

Byggnads köper inte förklaringarna utan anser att de är att betrakta som anställda.
Renoveringsarbetet kommer att fortsätta som tidigare, precis som villabygget i Svarte.
-Vi kommer att nonchalera det här. Om vi tvingas lägger vi ner företaget. Det kommer aldrig att bli något hängavtal, säger Per-Ola Månsson.

Han räds inte heller sympatiåtgärder.
-De kommer att bli verkningslösa. De underentreprenörer vi anlitar är enskilda firmor som kommer att jobba vidare. De vi handlar av är också informerade och säger att de kommer att sälja till oss ändå.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.