Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Byggföretag sjösätter eget lönesystem

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Efter mer än tio år i branschen sjösätter Dipart ett eget lönesystem.
Lönekostnaden ökar med nästan en halv miljon kronor - men företagsledningen är övertygad om att det lönar sig.

Fredag 7 september 2005 är en historisk dag för Dipart. Så viktigt tycker Mats Hoffmann att kvartalsmötets beslut är. Efter diskussionen stod det då klart att 23 kollektivanställda sagt ja till arbetsgruppens förslag medan nio var emot.

­- Vi har fått ett starkt stöd för systemet och nu inför vi det. Ett lönesystem som alla tycker är bra kommer vi aldrig att kunna ta fram, säger Mats Hoffmann, som tillsammans med sin bror Jens suttit med i lönegruppen.
Lasse Lind, Mikael Eriksson och Samuel Hansson har representerat personalen.

Grunden är baslön efter fasta, objektiva kriterier och på toppen en bonusdel som arbetsgruppen nu ska utforma i detalj.
­

- Det är till viss del en låglönesatsning. Bara baslönen kommer att höja vår lönekostnad med 4,70 kronor i timmen eller 450 000 kronor på årsbasis.
Målet är att lönesystemet ska bespara oss mycket arbete och bli hållbart
för lång tid framöver,säger Mats Hoffmann.

En anledning till de ökade lönekostnaderna är att inga löner sänks vid övergången.

Införandet av lönesystemet har föregåtts av många, långa och heta diskussioner. Byggindustrin var med under ett av lönegruppens första möten i början av april (nr 14). Lönegruppen jobbade sedan vidare och hade ett förslag klart. Grundlönen skulle bli 120 kronor, yrkesbevis 15 kronor extra.
För att premiera erfarenhet på ett enkelt sätt skulle lönen öka med åldern.

Diskussionerna har fortsatt och Mats Hoffmann har åkt runt till byggarbetsplatserna för att alla ska tycka till och för att systemet ska vara ordentligt förankrat. I grunden finns två olika uppfattningar om vad som är rättvist; lön efter prestation eller lika lön. Mats Hoffmann diskuterade lönesystemet med byggnadsarbetarna på Mörkö söder om Stockholm i mitten av september. Där ska en skola från 1812 med eftersatt underhåll renoveras till ett bostadshus med modern standard.

De fem byggnadsarbetarna är kritiska till lönegruppens förslag.
­
- Vi har diskuterat det här i boden. Systemet är bra men vi tycker att lönetrappan efter ålder bör skippas, säger Håkan Gustafsson, som är försteman och han undrar om inte lika lön för alla diskuterats.

­- Vi tycker inte att det är rättvist att alla har samma lön, vi tycker att erfarenhet ska premieras, svarar Mats Hoffmann, som är arbetsgivarrepresentant men samtidigt återger lönegruppens slutsatser.

­- Både den som är 35 år och den som är 55 år har stor erfarenhet och då kanske det inte ska vara så stor löneskillnad mellan dem, säger Johan Wiklund.

Mats Hoffmann tycker inte att skillnaden blir så stor men han lyckas inte övertyga byggnadsarbetarna om det.

­- På en månad eller ett år gör nio till tolv kronor i timmen stor skillnad, säger Anders Malmberg.
I lönegruppen bollades många idéer om hur erfarenhet ska mätas. Man fastnade för ålder i stället för till exempel år i branschen eller år i företaget.

­- Jag tycker snarare att år i företaget ska premieras än att jag fyller 45, säger Janne Wedin.

Mats Hoffmann säger att initiativet till ett nytt lönesystem kommer från personalen men det har också varit viktigt för företaget att få ett lönesystem med utrymme för hur företaget lever efter sina kärnvärden. Tanken är att bonusdelen ska utgå från varje byggprojekt. Kundens betyg på hur Diparts medarbetare uppfyllt kärnvärdena gällande yrkesskicklighet, kundbemötande, miljö och ekonomi avgör bonusens storlek.

Det innebär att man avviker från kutym i branschen med lika lön.

Trots de heta diskussionerna är stämningen god efter mötet men ingen ändrar åsikt.
Lönegruppen tar till sig av den kritik som kom fram på arbetsplatserna. På andra byggen fanns förespråkare av individuell lön och deras önskemål om bonus efter individuell prestation tas med i utformandet av bonussystemet.
Baslönen justeras så att stegen i lönetrappan blir mindre.

Grundlönen blir 123 kronor, och ökar enligt avtalet, yrkesbevis ger 15 kronor i timmen och för varje femårsintervall ökar lönen med två kronor tills man fyllt 40 år, därefter med en krona vart femte år. Det  sa en majoritet av de anställda ja till vid kvartalsmötet.

­- Jag röstade nej och tycker fortfarande att lika lön är bäst. Det har vi haft på alla företag jag jobbat på och det har fungerat bra. Men det får gå ett halvår, sedan får lönesystemet utvärderas, säger Håkan Gustafsson.

Mats Hoffmann har stora förväntningar:
­
- Lönesystemet ger en signal om att företaget premierar yrkesbevis och erfarenhet. Det är en viktig del i arbetet för att få en mer lönsam verksamhet.
Bonusdelen ska ännu tydligare mäta hur väl personalen lever efter företagets kärnvärden.

Detta är Dipart:
Byggföretag i Stockholm som startades 1993 av Jens Hoffmann och Thomas Frankborn. Är nu en koncern med fyra bolag. Ett är specialiserat på balkong- och betongrenoveringar, ett säljer och monterar byggelement i trä och genomför hyresgästanpassningar i kommersiella lokaler. Dipart konsult (som drivs av Mats Hoffmann) hjälper andra företag med verksamhetsutveckling.
Koncernen har 42 anställda och omsätter 60-70 miljoner kronor. Har som mål att skapa en egen, lite annorlunda företagskultur som bygger på värderingar de anställda tillsammans tror på. Jens Hoffmann som är vd har engagerat sig i kampen mot svartjobb och synts ofta i media, inte minst i Byggindustrin.


Diparts nya lönesystem:
Grundlön 123 kronor i timmen.
15 kronors tillägg för yrkesbevis.
Lönetrappa efter ålder. Två
kronor plussas på vid varje femårsintervall mellan 25 och 40 år.
Därefter en krona vart femte år.
15 kronors tillägg som försteman,
5 kronor som skyddsombud.
En bonusdel som är under utveckling ska premiera prestationer i linje med företagets kärnvärden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.