lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggföretagen vill ha ett långt löneavtal

Publicerad: 28 februari 2023, 09:36

Foto: Mattias de Frumerie

Byggföretagens medlemmar säger klart nej till ett ettårigt avtal i den pågående avtalsrörelsen. Det framgår av Byggföretagens senaste Byggbarometer, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Ämnen i artikeln:

ByggföretagenMats ÅkerlindAvtalsrörelsenbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

ND

Nyhetsbyrån Direkt


Barometern visar att 45 procent av de tillfrågade medlemmarna vill ha ett treårigt avtal.

"Det behövs långsiktiga spelregler för att stärka konkurrenskraften och trygga jobben", säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen, i en kommentar.

Av de tillfrågade medlemmarna vill 34 procent se ett tvåårigt avtal, medan knappt 20 procent föredrar en ettårig avtalsperiod.

Förhandlingschefen Mats Åkerlind lyfter fram att de kommande åren kommer att bli lågkonjunktursår samtidigt som ökade kostnader för materiel, drivmedel och elkraft gör det dyrare för medlemsföretag att bygga.

Läs mer: Halverat bostadsbyggande enligt SCB: ”Svagare än vi räknat med”

Beträffande oro för konflikt eller strejk i samband med avtalsrörelsen visar Byggbarometern en mer splittrad bild, där drygt hälften av företagarna svarar att de inte känner någon oro, medan fyra av tio gör det.

"Det finns en viss förtröstan om att Byggnads vill göra en rimligare förhandlingslösning än kraven som presenterades i samband med växlingen av yrkanden", säger Mats Åkerlind.

Byggföretagens ingångsvärde i avtalsrörelsen är att värna märket och ett flexiblare kollektivavtal gällande till exempel arbetstider.

Läs mer: Fallande bostadsbyggande pressar marginalerna – men här är EU-kravet som kan rädda upp affärerna

Samtidigt ställer sig LO-facket Byggnads bakom LO-samordningens krav på 4,4 procent i löneökningar och kräver ett ettårigt avtal.

Undersökningen i Byggbarometern genomfördes under perioden 6 till 13 februari och besvarades av 587 medlemsföretag. Nuvarande Byggavtal löper ut den 30 april.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev