lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads accepterar märket

Publicerad: 15 april 2016, 14:10

Johan Lindholm, ordförande för Byggnads. Foto: Byggnads

Enligt Nyhetsbyrån Direkt driver Byggnads inte längre sitt ursprungliga krav på löneökningar på 3,2 procent. Byggnads ordförande Johan Lindholm uppger att de nu accepterar märket på 2,2 procent.

Ämnen i artikeln:

ByggavtaletkollektivavtalAvtalsrörelsen

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Den 4 april gick LO och Svenskt Näringsliv ut med en gemensam rekommendation om att respektera Industriavtalets märke på 2,2 procent eller 590 kronor.

Nu uppger Byggnads ordförande Johan Lindholm för Nyhetsbyrån direkt att de accepterar märket och överger sitt ursprungliga krav på löneökningar på 3,2 procent.

På måndagen den 11 april presenterade medlarna ett bud för Byggnads och Sveriges Byggindustrier med löneökningar på 2,2 procent, men inga andra ändringar jämför med det tidigare avtalet. Det budet sa Byggnads nej till.

Johan Lindholm säger till Nyhetsbyrån Direkt att de sa nej till budet inte på grund av lönenivåerna, utan för att det inte tog upp de frågor som är viktiga för Byggnads. De frågorna är enligt honom dels att de får behålla nuvarande lönesystem med ackord, men också ett utvecklat huvudentreprenörsansvar, satsningar på kvinnor och nyanlända, samt fler lärlingsplatser.

Både Byggnads och Sveriges Byggindustrier har haft kontakt med medlarna under dagen, men inte med varandra.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev