söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads avtalsråd möts den 10 februari

Publicerad: 8 februari 2010, 09:42

En ny konstruktiv ton hörs mellan BI och Byggnads.

Ämnen i artikeln:

Byggavtaletkollektivavtal

Arbetet för att skapa ett enhetligt avtal på byggarbetsmarknaden fortsätter. Den 10 februari möts Byggnads avtalsråd med över 100 personer för att ta ställning till ett antal grundprinciper.

Därefter ska parterna, Sveriges Byggindustrier – BI och Byggnads, använda resten av februari för att godkänna alla texter.
Ännu har man inte diskuterat siffrorna i ett nytt avtal.

Det är med andra ord mycket som återstår innan BI och Byggnads kan underteckna detta mycket betydelsefulla avtal.

Målet är att avtalet ska bli så entydigt att parterna redan från början kan vara överens om hur det ska tolkas. Därmed skulle byggbranschen slippa de tolkningstvister som skapar problem på mängder av byggarbetsplatser varje år.

Det nya avtalet ska vara enhetligt, är det meningen. Det innebär att det blir ett enda avtal, i stället för som nu ett rött som Byggnads pekar på och ett blått som BI pekar på.

Den 22 januari meddelade Peab och Byggnads att man hade slutit en överenskommelse för att minska antalet tvister mellan fack och arbetsgivare. Samtidigt drog Byggnads tillbaka ett antal stämningar mot Peab i Arbetsdomstolen.

Om det berättade vi i Byggindustrin 3.10.

– Vi har nu en ny och mer konstruktiv ton mellan fack och arbetsgivare på byggarbetsmarknaden, säger Mats Johansson, vice vd i Peab.

Det nu gällande avtalet mellan Byggnads och BI går ut den 31 mars. Det är långt kvar till ett nytt avtal men uppenbarligen har parterna hittat ett mer konstruktivt sätt att samtala på.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev