Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Byggnads avtalsrörelse börjar med medlemssamtal

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Sveriges Byggindustrier har presenterat sina huvudkrav inför årets avtalsrörelse.
För Byggnadsarbetareförbundet börjar avtalsrörelsen med medlemssamtal i byggbodar runt om i Sverige.
Tidningen Byggindustrin var med när Bygg 29:an i Värmland diskuterade kollektivavtal med ett arbetslag vid bygget av ett häkte i Karlstad.

Det är kafferast och byggnadsarbetarna på NCC samlas kring borden i stormatsalen.
Representanter från facket har kommit för att diskutera kollektivavtalet. Det är Lars Mejern Larsson, ordförande i Byggnads avdelning i Värmland, Mattias Trandem, ombudsman och dessutom Patrik Roselin, ombudsman på LO som slagit följe med dem.
Lars Mejern Larsson är också socialdemokratisk politiker och ersättare i riksdagen. Han kryssades flitigt i personvalet och är en välkänd profil, inte minst på byggena. I kölvattnet av fackliga skandaler är många arbetare kritiska mot fackföreningsrörelsens företrädare. Stämningen i byggboden är trots detta hjärtlig och byggnadsarbetarna börjar snart munhuggas med Lars Mejern Larsson.
Lagbasen Lars-Erik Olsson är först att ta ordet under diskussionen:

-Det allra viktigaste är att vi får behålla kollektivavtalet.

Utländska byggnadsarbetare får gärna komma hit men då ska de konkurrera om jobben på samma villkor, säger Lars-Erik Olsson.
Fler stämmer in och uttalar oro för låglönekonkurrens. De upplever kollektivavtalet som hotat och tycker det är viktigt att alla som jobbar på den svenska arbetsmarknaden har kollektivavtal. Det är mer en politisk fråga men likväl ett budskap som Lars Mejern Larsson tar med sig från mötet.

Lars-Erik Olsson fortsätter med funderingar inför avtalsrörelsen:

-Det här med pensionsåldern kan kanske vara något att titta på. Det är knappt någon som jobbar fram tills pensionen. Vi pratade om det häromdagen och kunde bara komma på fyra-fem man som jobbat tills de var 65.

Lars Mejern Larsson svarar att man kanske också bör se över arbetet så att folk inte slits ut i förtid.

Samtidigt som äldre tvingas lämna branschen för tidigt har unga svårt att komma in. Det finns en samsyn i byggboden om att de större företagen måste ta ett större ansvar för att få in lärlingar i branschen.

Jan-Erik Alfredsson för sedan ackorden på tal och fler engagerar sig i frågan.

-Det är delat men majoriteten av oss byggnadsarbetare vill nog ha ackord. Lagackordet ger sammanhållning. Att införa individuella löner skulle aldrig gå, det måste vara lika lön för lika arbete, säger Ingmar Gustafson.

Eftersom ackorden är en ständig källa till konflikt mellan Byggnads och arbetsgivarna ser Lars Mejern Larsson åsikterna som värdefulla.

-Det har varit mycket diskussioner om ackorden under våra medlemssamtal och det är en viktig signal. Min roll som ordförande är att driva medlemmarnas krav och medlemssamtalen är värdefulla för att stämma av så att det verkligen är de frågor som är viktiga för medlemmarna som vi driver, säger Lars Mejern Larsson.

Arbetsmiljön diskuteras också och byggnadsarbetarna är eniga om att den blivit mycket bättre under senare år men det finns mer att önska. Toaletterna är små, liksom klädskåpen.

De poängterar också hur viktigt det är att sprida ut jobb över tid för att uppnå en jämn sysselsättning. Den frågan är ännu viktigare för de anläggningsarbetare som sitter vid ett bord i andra änden av matsalen och diskuterar. De är vana vid att arbetslösheten går upp vintertid för att sjunka igen framåt våren. De menar att detta i hög grad är en planeringsfråga.

-Alla jobb passar inte att göra på vintern men det är viktigt att tänka på att få en jämnare sysselsättning under året, säger Bengt-Åke Jansson.

Som exempel på ett lämpligt vinterjobb nämns ledningsjobb, vilket var vanligt att de utförde förr om åren.

Anläggningsarbetarna är dock noga med att påpeka att det inte är årsarbetstid, som en del arbetsgivare vill införa, de vill ha. De tror att det skulle leda till att de får jobba väldigt mycket under somrarna utan chans till riktig sommarsemester. Det är då bättre att se till att det finns jobb året om.

Så formas Byggnads avtalskrav:
-Byggnads 31 lokalavdelningar genomför medlemssamtal på arbetsplatserna. I samband med mötena skriver byggnadsarbetarna motioner.
-Motionerna behandlas av lokalavdelningens representantskap.
-Lokalavdelningarna skriver avtalsmotioner.
-Förbundsstyrelsen går igenom avtalsmotionerna och skickar dessa vidare till avtalsrådet.
-8 september sammanträder avtalsrådet och börjar formulera avtalskrav.
-Förbundsstyrelsen tar ställning till avtalsrådets förslag.
-Förhandlingsdelegationen får de krav som organisationen ska driva.
-Parterna har en större förhandlingsgrupp och en mindre. Det är de mindre förhandlingsgrupperna som möts vid förhandlingsbordet. För Byggnads väntas förbundsordföranden Hans Tilly, andre förbundsordförande Thomas Gustavsson och avtalssekreteraren Gunnar Ericson ingå i lilla gruppen.
-31/10 ska parterna ha enats om ett nytt avtal.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.