Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads ber om ursäkt

Publicerad: 25 september 2009, 13:33

Byggnadsarbetarna i Motala slipper betala tillbaka lön. Det meddelade Byggnads på fredagseftermiddagen den 25 september.


Så här skriver Byggnads ombudsman Peder Eliasson i ett pressmeddelande:
”De anställda har under en kort tid fått en högre lön än den grundlön/stupstock som de enligt avtal ska få när facket och arbetsgivaren inte kommer överens. De har tyvärr fått en lön de inte skulle ha. Jag har tidigare uttalat att de till följd av avtalsbrottet från arbetsgivarens sida kan komma att behöva betala tillbaka den överskjutande lönen. Det var fel av mig och för det ber jag om ursäkt. De anställda ska givetvis inte behöva betala tillbaka någon lön.”

Pressmeddelandet kom efter det att Byggindustrin hade uppmärksammat konflikten i veckans nummer av tidningen.

Byggnads krävde att tre yrkesarbetare i Motala skulle betala tillbaka lön till arbetsgivaren. Tillsammans skulle de förlora omkring 44 000 kronor. Av de 44 000 kronorna skulle omkring 7 500 kronor vara pengar som byggnadsarbetarna måste återbetala till företaget.

Kravet kom som en följd av en pågående avtalskonflikt

Konflikten gäller balkongrenoveringar som utförs av Håkan Ström Byggnads AB som ingår i Åhlin & Ekeroth-företagen.

Nu har Byggnads alltså tagit tillbaka sitt krav.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.