Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads bröt förhandlingarna

Publicerad: 17 mars 2016, 10:47

Förhandlingarna om ett nytt Byggavtal avbröts i förtid av Byggnads i går. Anledningen sägs vara den rapport som Sveriges Byggindustrier släppte i tisdags. Enligt rapporten, som är mycket kritisk till Byggnads avtalskrav, skulle fackförbundets krav leda till att ett av tre byggföretag skulle gå i konkurs.


– Byggnads avvek från förhandlingsrummet utan vidare förklaring, utom att de var sura över vår rapport, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Han tycker att Sveriges Byggindustrier genom rapporten har gjort sin skyldighet och försökt visa på vad de olika yrkandena får för effekt.

– Jag tycker snarare att det är konstigt att Byggnads inte har gjort samma analys. Varför ska en byggstädare ha 18 procent mer i lön? Varför ska en kranförare ha samma lön som en snickare när det handlar om helt olika företag och det krävs helt andra kvalifikationer. Det är som att färdtjänsten skulle ha en lön i relation till sjukhusanställda på ett sjukhus som passeras under dagen. Det tror jag att var och en förstår att det är ett väldigt främmande synsätt, säger Mats Åkerlind.

I sammanhanget tycker Mats Åkerlind att det är väldigt viktigt att hålla isär begreppen – förhandling och opinionsbildning.

– Byggnads hade själva en stor landsomfattande annonskampanj samma morgon som vi presenterade vår rapport. Man måste kunna skilja på förhandling och opinionsarbete i det här jobbet. Opinionsbildning är inte heller förbehållet en part. Bildandet av 6F, annonskampanjer och så vidare är opinionsbildning.

Byggnads och Sveriges Byggindustrier har hittills träffats vid sex tillfällen. Enligt Mats Åkerlind har parterna hittills försökt närma sig varandra med utgångspunkt i vilka behov respektive part har snarare än i specifika yttranden. Man har också diskuterat att tillsätta olika arbetsgrupper som behandlar olika områden. Ett exempel är mångfald, jämställdhet och nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

En ny förhandling är satt till i dag, torsdag klockan 12.15.

– Jag räknar med att de kommer i dag annars är det synnerligen anmärkningsvärt, säger Mats Åkerlind.

Byggindustrin har ännu inte fått tag i Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, för att höra hans version av händelseutvecklingen under gårdagen men på organisationens hemsida kommenterar han att det finns rykten om att Byggnads inte vill prata med sin motpart på arbetsgivarsidan, Sveriges Byggindustrier, men att det är precis tvärt om.

Han skriver: ”Byggnads har från början och fortfarande ambitionen att gå i mål med förhandlingarna. Tiden går och BI:s osakliga agerande ger inte seriösa förutsättningar och underlättar inte samtalen. De känns inte tillmötesgående på en enda punkt och jag vill återigen påminna om att vi banne mig har ett gemensamt ansvar för branschen och då kan vi inte hålla denna låga nivå. Jag vill återigen påpeka att tiden går och vi har stora utmaningar att lösa. Jag ser fram emot att vi sätter oss ner och tar tag i detta.”

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.