Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads i strejk

Publicerad: 25 april 2012, 06:55

Klockan 6.00 på onsdagsmorgonen gick 1 200 medlemmar i Byggnads som arbetar med vvs och plåtslageri ut i strejk.


Arbetsgivarna, Vvs-företagen, accepterade medlarnas bud på tisdagskvällen. Byggnads, däremot, sa nej till budet och därmed råder strejk på 14 företag.

– Återigen riskerar stora delar av byggsektorn att lamslås av en stor arbetsmarknadskonflikt, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef Sveriges byggindustrier, BI.

BI skriver i ett pressmeddelande att efter några få dagars strejk bland vvs-företagen kommer också byggnadsarbeten att bli förhindrade.

I början av mars tecknade BI och Byggnads ett kollektivavtal som satt långt inne. Därefter hotade strejk när byggnads varslade om sympatiåtgärder för de anställda inom handeln. Nu blev det i stället strejk inom plåtslageri och vvs.

– Ännu en gång kommer våra kunder och medlemsföretag att drabbas. Trots att vi precis tecknat kollektivavtal med Byggnads är vi inte skyddade av arbetsfred, säger Mats Åkerlind.

Byggnads har framför allt krävt kortare årsarbetstid och en annan beräkning av lärlingslönerna.

– Det är högst beklagligt att budet inte innehåller någon arbetstidsförkortning. Arbetsgivarna och medlarna har inte någon som helst förståelse för det hårda arbete våra som medlemmar utför eller för den tillfälliga och provisoriska arbetsmiljö som de har, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.