Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggavtal & Löner

Byggnads: Ingen ökning av blockader

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Ett tiotal byggarbetsplatser i Sverige är försatta i blockad av Byggnads. Några företag är beredda att förhandla om kollektivavtal, andra svär vid sitt liv att aldrig skriva på.
Så har det alltid varit, enligt Byggnadsarbetareförbundet, som inte ser några förändringar, varken när det gäller antalet eller företagarnas attityd.

Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericsson fattar beslut om blockader:
-Det brukar vara ett 20-tal blockader per år, förra året låg det där. Nu har det varit åtta i år och det är visserligen många på en kort tid men inget konstigt för de brukar komma klumpvis, säger han och poängterar att blockader trots allt är ovanliga eftersom Byggnads varje år tecknar avtal med ungefär 1500 företag. Förra året tecknade de 1290 hängavtal.

Gunnar Ericsson tror att de företagsägare som svär på att aldrig skriva på kommer att ändra sig.
-De har alltid sagt så och det tar ett tag men till slut brukar det bli avtal ändå.

Det är många som upplever att Byggnads förändrat sitt arbete och nu lägger mer kraft på att få småföretagen att både teckna och följa kollektivavtalet men Gunnar Ericsson hävdar bestämt att Byggnads jobbar som de alltid har gjort.

-Det finns ingen grund i det. En anledning till att man upplever det så kan vara att vi offentliggör blockaderna nu.

Avgifterna som måste betalas till Byggnads för granskning och mätning har kritiserats av Per-Ola Månsson och Igor Klamberg (se artikeln intill) men också Gunnar Bohlin, Entreprenadgruppen vars arbetsplatser i Skåne är i blockad sedan förra året.

Finns det några tankar på att ändra systemet med avgifter för att få företagen att skriva på?
-Nej, det är helt enligt de kollektivavtal vi har med Sveriges Byggindustrier. Om de går med i BI får de betala medlemsavgift men den slipper de ju om de tecknar hängavtal med oss, säger Gunnar Ericsson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.