söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads kräver 3,2 procents löneökning

Publicerad: 16 december 2015, 15:06

Byggnads förbundsordförandet Johan Lindholm och Målareförbundets ordförande Mikael Johansson på 6F:s presskonferens om lönekraven på onsdagen.

Foto: Staffan Åkerlund

Huvudkraven som 6F, (Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund och Seko) enats om är löneökningar på minst 800 kronor i månaden och 3,2 procent räknat på avtalsområdets genomsnittsförtjänst. Utöver detta kommer förbunden under februari att presentera egna tillkommande krav.

Ämnen i artikeln:

ByggnadsSekoFastighetsanställdas förbundMåleriföretagenByggavtaletkollektivavtalAvtalsrörelsenlöneförhandlinglöner

– Det går bra för Sverige, riktigt bra, inledde Byggnads förbundsordförande, Johan Lindholm onsdagens presskonferens tillsammans med de fyra övriga parterna i 6F höll på onsdagen.

Huvudkraven som 6F, (Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund och Seko) enats om är löneökningar på minst 800 kronor i månaden och 3,2 procent räknat på avtalsområdets genomsnittsförtjänst. Utöver detta kommer förbunden under februari att presentera egna tillkommande krav.

– Bolagens vinster ökar kraftigt och vi anser att våra medlemmar, som är de som sliter ihop bolagens ökande vinster, ska få del av dem.

Läs om hur arbetsgivarna reagerar på kraven från 6F.

Johan Lindholm sa på presskonferensen att bolagens vinster nu ökar mer än lönerna och att löntagarna måste få en större del av kakan.

Till stöd för kraven tar de beräkningar om att BNP-tillväxten ligger på nivån tre procent, att det är byggandet och den inhemska konsumtionen som är de viktigaste faktorerna bakom den starka svenska ekonomin men också att 6F känner att de har stöd för sina bedömningar av bland annat Riksbanken och Konjunkturinstitutet för hur stort löneutrymmet är.

Viktiga principer i avtalskraven är också att verka för solidarisk lönepolitik.

Jämställda löner och villkor lyftes fram som ett särskilt viktiga krav från Fastighetsanställdas förbunds Magnus Pettersson. Hälften av medlemmarna i förbundet är kvinnor. Seko och Janne Rudén betonade integritetsfrågor och kräver att övervakning av hans medlemmar alltid måste förhandlas om innan de får införas av arbetsgivarna. Ett annat viktigt krav från Seko är att få bort visstidsanställningar.

6F har i avtalsrörelsen 2016 ett samverkansavtal med gemensamma små och stora förhandlingsdelegationer. Avtalet stadgar också att de solidariskt delar på kostnaderna om någon eller några av deltagarna går ut i konflikt.

Om ett förbund möts av motpartens krav på förändringar av viktig principiell karaktär så har det enligt avtalet rätt att påkalla stöd av övriga 6F-förbund för att hävda avtalsinnehållet.

De samverkande förbunden tar stöd för sina lönekrav i en färsk rapport, ”Samhällsekonomiska löneutrymmet”,  av ekonomen Christer Persson där han beskriver hur Sverige är inne i en stark ekonomisk återhämtningsfas med byggverksamheten som en av de viktigaste drivkrafterna.

LO-ekonomerna har bedömt att det löneutrymme landet klarar utan att konkurrenskraften försämras är en försiktigare bedömning än vad han själv gör.

–Vi bör ligga i det övre segmentet, argumenterar Christer Persson, trots att han samtidigt konstaterar att den exportledda industrin går betydligt svagare än byggsektorn.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev