lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggavtal & Löner

Byggnads och VVS-företagen har växlat krav

Publicerad: 27 januari 2017, 16:04

Teknikinstallationsavtalet berör omkring 14 000 arbetstagare. Den största gruppen är rörmokare. Foto: Pixabay

Byggnads och VVS-företagen, som numera är en del av Installationsföretagen, har växlat krav inför förhandlingen om ett nytt Teknikinstallationsavtal.

Ämnen i artikeln:

ByggavtaletkollektivavtalAvtalsrörelsen

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Byggnads vill ha löneökningar på 2,8 procent, i enlighet med den LO-samordning som presenterades i oktober 2016. VVS-företagen vill i stället följa industrins märke. VVS-företagen siktar också in sig på bland annat företagsnära lönebildning, ändrade villkor för lärlingsanställningar och flexiblare arbetstider.

Byggnads kräver, precis som i förhandlingarna med Sveriges Byggindustrier om Byggavtalet, ökade pensionsavsättningar, ytterligare en timme i arbetstidsförkortning och att tidsbegränsningen på havandeskapslön slopas.

Tonen mellan de två parterna har redan hårdnat. Bland annat reagerar Byggnads starkt på att VVS-företagen vill att arbetare som inte lyder chefens instruktioner, och därmed orsakar företaget kostnader, ska bli ersättningsskyldiga. Enligt VVS-företagen handlar det om att skapa säkra arbetsplatser och ge arbetarna nya incitament för att följa säkerhetsrutiner.

Teknikinstallationsavtalet löper ut den 30 april.

Läs parternas yrkanden i sin helhet

VVS-företagens yrkanden i sin helhet finns att läsa här.

Byggnads yrkanden i sin helhet finns att läsa här.

Vill du läsa mer om avtalsrörelsen?

Vi bevakar avtalsrörelsen inom samhällsbyggnadssektorn. Fokus ligger på Byggavtalet som förhandlas av Sveriges Byggindustrier och Byggnads, men vi följer även förhandlingarna om andra avtal som är viktiga för sektorn, till exempel Väg- och banavtalet, Tjänstemannaavtalet, Installationsavtalet och Måleriavtalet.

Vill du läsa fler nyheter om avtalsrörelsen så finns de samlade på vår undersida Avtalsrörelsen 2017.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev